Με ένα ξεχωριστό, αλλά καθ’ όλα ταιριαστό στον ιδιαίτερο «χαρακτήρα» του χωριού, τρόπο τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οι κάτοικοι των Άνω Ασιτών. Μία ελληνική σημαία διαφορετική αναρτήθηκε και θα παραμείνει σε κοινή θέα, μεταφέροντας μηνύματα εθνικής ανάτασης και ελπίδας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.

Πρόκειται για ένα ζωγραφικό πίνακα του γνωστού ζωγράφου Γιάννη Μετζικώφ, που ο ίδιος φιλοτέχνησε και δώρισε στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, αποτυπώνοντας το εθνικό μας σύμβολο να ανεμίζει μαζί με έναν γυπαετό, αναπόσπαστο κομμάτι της άγριας ομορφιάς της ορεινής Κρήτης.

Με αυτόν τον τρόπο ο καλλιτέχνης συνέβαλε στην προσπάθεια που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει από μια «χούφτα» κατοίκους, οι οποίοι με την κουζουλάδα, το μεράκι και το όραμά τους μεταμόρφωσαν το χωριό τους. Μέσα σε δέκα χρόνια οι Άνω Ασίτες μετατράπηκαν στο χωριό των χρωμάτων, προσελκύοντας καλλιτέχνες που με τη σειρά τους πήραν τα πινέλα τους, ζωγράφησαν και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα, δημιουργώντας μια ιδιότυπη γκαλερί στους δρόμους του οικισμού.

Πώς, όμως, ξεκίνησε όλο αυτό; Ο γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Ασιτών, Σπύρος Λιαπάκης, μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου και, με αφορμή την δωρεά του Γιάννη Μετζικώφ, περιέγραψε την διαδρομή όλων αυτών των ετών. Μπορείτε να ακούσετε όλη την συνέντευξη εδώ:

Όπως ανέφερε, η ιδέα ήρθε ως αντιστάθμισμα στην γενικότερη κατάθλιψη που δημιούργησε η οικονομική ύφεση, δέκα χρόνια πριν. Το ζητούμενο ήταν να βγαίνουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους και να αντικρίζουν χρώμα, ωραίες εικόνες – αντίδοτο στο κλίμα της οικονομικής κρίσης.

Η ιδέα, αρχικά ξένισε, όμως, στη συνέχεια έγινε αποδεκτή από μια ομάδα κατοίκων που, εθελοντικά και με ελάχιστα χρήματα, πρόσθεσαν χρώμα στον ασβέστη, πήραν βούρτσες και άρχισαν να βάφουν τα σπίτια του χωριού.
Τα χρώματα στους τοίχους των σπιτιών αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες που, σε δεύτερη φάση, ανέλαβαν να ζωγραφήσουν στους τοίχους, δίνοντάς τους περισσότερη ζωή και μεγαλύτερη δόση από το στοιχείο της έκπληξης, την οποία αισθάνονται όσοι για πρώτη φορά επισκέπτονται το χωριό.
Άλλωστε, αυτός ο νέος χαρακτήρας που απέκτησε με τα χρόνια αυτό το μικρό χωριό του Μαλεβιζίου, μια ανάσα από το Ηράκλειο, προσελκύει επισκέπτες, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου και να πάρουν μια γεύση από τις παραδόσεις του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο: