Το νέο, λαογραφικό μουσείου, στο Σάρχο του δήμου Μαλεβιζίου, ανοίγει τις πύλες του αύριο, στις 7 το απόγευμα. Το μουσείο, προϋπολογισμού 234.000 ευρώ, δημιουργήθηκε σε συνεργασία του δήμου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου Σάρχου, το οποίο ανακαινίστηκε εκ βάθρων.
Την μέριμνα για την δημιουργία της έκθεσης του μουσείου είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρχου, στον οποίο έχει παραχωρηθεί επίσημα η χρήση του χώρου.
Το νέο Μουσείο θέτει ως στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του ιστορικού οικισμού του Σάρχου. Μεταξύ των λαογραφικών εκθεμάτων περιλαμβάνονται χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές και άλλα πολύτιμα αντικείμενα και εργόχειρα από τον αστείρευτο πλούτο της τοπικής οικοτεχνικής κυρίως παράδοσης. Αξιόλογο στοιχείο της έκθεσης αποτελούντα αντίγραφα του εξέχοντος ζωγράφου Γεωργίου Ξυλούρη ο οποίος καταγόταν από το Σάρχο. Το ιστορικό σκέλος της Συλλογής αναδεικνύεται με την προβολή εγγράφων και ντοκουμέντων από την ιστορική πορεία του οικισμού, με ιδιαίτερη έμφαση βέβαια στο ολοκαύτωμα του οικισμού, με τους 38 εκτελεσμένους άντρες από του Ναζί, η θυσία των οποίων εντάσσει τον οικισμό στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.
Στο ίδιο ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου Σάρχου στεγάζεται πλέον και η νεοσύστατη Βιβλιοθήκη του οικισμού, στην οποία περιλαμβάνονται πάνω από 1500 τόμοι, βιβλίων όλων των κατηγοριών, πολλά εκ των οποίων και ξενόγλωσσα, τα οποία έχει συγκεντρώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, κατά τη διάρκεια της 37χρονης ιστορίας του.

Μοιράσου το άρθρο: