Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, 17 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης που κάθισαν στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

Οι πανεπιστημιακοί λειτουργοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την τριετία 2012-2015, ανανέωσαν κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος τις συμβάσεις συνεργατών του ιδρύματος, οι οποίοι εργάζονταν σε ερευνητικό πρόγραμμα Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα ο ένας εκ των καθηγητών ως επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και οι υπόλοιποι 16 ως μέλη επιτροπών, ανανέωσαν τις συμβάσεις έργου, εργαζομένων στο πρόγραμμα, περισσότερες από 3 διαδοχικές φορές. Το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ότι επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η σύναψη διαδοχικών συμβάσεων για ίδια ή παρεμφερή εργασία, αρκεί να μην υπερβαίνει τις 3 φορές.

Το θέμα, προέκυψε μετά από έλεγχο στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι απέστειλαν στις εισαγγελικές αρχές το σχετικό πόρισμα στο οποίο κατέληξαν.

Το παρών στο δικαστήριο έδωσαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, καθώς και πρώην αντιπρυτάνεις οι οποίοι επισήμαναν ότι πρόκειται για ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, τα οποία δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Επίσης το εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται σ’ αυτά είναι δύσκολο να αντικατασταθεί, γι’ αυτό και όταν προέκυψε το πρόβλημα το 2007, υπήρξε ζήτημα υπολειτουργίας των προγραμάτων. Το πρόβλημα λύθηκε με την σύναψη συμβάσεων έργου, τα οποίοα όπως επισημάνθηκε από τους μάρτυρες δεν υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ο κατηγορούμενος υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος, στην απολογία του τόνισε ότι κανένας από τους συνεργάτες του προγράμματος δεν μονιμοποιήθηκε.

Το δικαστήριο με την αθωωτική του απόφαση, αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για συμβάσεις έργου και όχι εργασίας, δεν υποκρύπτεται δηλαδή σχέση εξαρτημένης εργασίας και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος.

Μοιράσου το άρθρο: