«Ήταν ζήτημα χρόνου να έρθει αυτή η κρίση. Τα βάρη αυτής της κρίσης τα φορτώνουν στους εργαζόμενου, με ένα αντεργατικά μέτρα», τόνισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο Ηράκλειο, συμπληρώνοντας: «Πετσόκοψαν περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων, μαζί με την ελαστική απασχόληση και την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Την ίδια ώρα στους μεγάλους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους δίνουν αβέρτα».

Ο κ. Κουτσούμπας μετείχε σε σύσκεψη σωματείων εργαζομένων και συλλόγων αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό και στην εστίαση, με θέμα: «Οι επιπτώσεις της κρίσης και οι θέσεις του ΚΚΕ», που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

«Η Κρήτη- τόνισε – μέσα σε αυτή την κρίση, με βασικό προϊόν τον τουρισμό με 50% και πάνω του τοπικού ΑΕΠ, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.  Η κυβέρνηση θα έπρεπε να εστιάσει σε αυτά τα προβλήματα. Καθήκον μας, να προωθήσουμε παντού αυτά τα ζητήματα και να πιέσουμε για λύσεις. Μια οικογένεια που εργάζεται στον τουρισμό δεν έχει ουσιαστικά εισόδημα και δεν ξέρει τι θα της ξημερώσει αύριο. Η μεγάλη εργοδοσία έχει ξεσαλώσει».

Όσον αφορά στους μισθωτούς επισήμανε: «Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας. Να ενταχθούν όλοι στον μηχανισμό στήριξης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να δοθεί επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά. Να απαλλαχθούν από τις οφειλές και τους πλειστηριασμούς. Να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής και εργασίας τους. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Με ειδική μέριμνα σε οικογένειές με ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ». Ακόμη έκανε λόγο για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, εισφορές και δημοτικά τέλη.

Όπως είπε, «πρέπει να δοθεί επίδομα σε όσους σε καταφέρουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει με απαράδεκτο τρόπο τους νησιώτες, την ώρα που τα εισαγόμενα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Η κυβέρνηση έδωσε ρόλο γιατρού σε αστυνομικούς και πυροσβέστες για να καλύψει τα κενά της στην Υγεία, το ίδιο συμβαίνει και με το ΕΚΑΒ και με τη μεταφορά των ασθενών. Τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα».

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βάζει συνολικά σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μεγάλος, η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Οι δημόσιες δομές Υγείας πρέπει να καλυφθούν άμεσα, με μόνιμους διορισμούς. Να σταματήσει ο εμπαιγμός πού γίνεται με τις δήθεν και ελάχιστες προσλήψεις που δεν επαρκούν. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν σε ένα ενιαίο Εθνικό Σχέδιο, να γίνονται μαζικά τεστ σε όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να γίνεται καθημερινός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων προστασίας από γιατρούς»

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είπε: «Μας βάζουν σε ένα κουβάρι ανταγωνισμού και κινδύνου πολεμικής εμπλοκής», και ζήτησε «ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση για να ανοίξει ένας δρόμος καλύτερος».

Μοιράσου το άρθρο: