Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα εγκαίνια της νέας μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Καζαντζάκη, που σηματοδότησαν την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής για το πνευματικό «σπίτι» του Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη, που διέθεσε το πατρογονικό του σπίτι στη Μυρτιά για τη δημιουργία ενός πυρήνα διαφύλαξης των τεκμηρίων της ζωής και του έργου του μεγάλου στοχαστή. Το Μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του τον Ιούνιο του 1983 και διέγραψε μια πορεία 25 χρόνων δίνοντας τη δυνατότητα σε ερευνητές, αλλά και θαυμαστές του Νίκου Καζαντζάκη να γίνουν κοινωνοί του έργου του. Προς το τέλος αυτής της διαδρομής κρίθηκε ότι οι νέες αντιλήψεις για τη λειτουργία και τη διάδραση με το κοινό ενός Ιδρύματος του βεληνεκούς του Μουσείου Καζαντζάκη, επέβαλαν την αλλαγή της δομής του με άξονα την έκθεση και την επικοινωνία με το κοινό.

Η νέα έκθεση, που μετασκευάστηκε ριζικά με πόρους από το Γ’ ΚΠΣ το 2009, υπό την προεδρία του καθηγητή, Γιώργου Γραμματικάκη, με αρχιτέκτονα τον Γιώργο Ψωμαδάκη και καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη, άνοιξε επίσημα τις πόρτες στο κοινό σε μια μεγάλη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2010, με την παρουσία φωτισμένων ανθρώπων του πνεύματος, των γραμμάτων και της τέχνης, εκπροσώπων του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, θαυμαστών και μελετητών του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, υποστηρικτών και φίλων του Μουσείου, πλήθους Κρητικών αλλά και επισκεπτών του νησιού.

Ξεχώρισαν εκείνη τη βραδιά με την παρουσία τους και με τις ομιλίες τους τρεις άνθρωποι που δεν είναι πια στη ζωή, η τότε πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ευεργέτιδα του Μουσείου, Κλεοπάτρα Πρίφτη, η ποιήτρια και βαφτισιμιά του Καζαντζάκη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και ο τότε διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς. Ομιλητής ήταν ακόμη ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής,  ο οποίος, ήταν παρών και στα πρώτα εγκαίνια του Μουσείου από τη Μελίνα Μερκούρη. Η βραδιά είχε ολοκληρωθεί με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη.

Στη συνείδηση του κόσμου καθιερώθηκε ως ένας πολιτιστικός φορέας που παράγει έργο ποιότητας, μέσα από μεγάλα και σημαντικά γεγονότα που διοργάνωσε, από τα οποία ξεχωρίζει η έκθεση-αφιέρωμα στον ιδρυτή του Μουσείου, Γιώργο Ανεμογιάννη, με την οποία το Μουσείο παρουσίασε το 2016 για πρώτη φορά στο κοινό τον θησαυρό του θεατρικού αρχείου Ανεμογιάννη που φυλάσσεται επίσης στο Μουσείο.

Το Μουσείο θα γιόρταζε τη 10χρονη αυτή επέτειο με μια σειρά εκδηλώσεων, που η εξάπλωση του Covid-19 δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός τους.

Μοιράσου το άρθρο: