Δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για τον ορισμό εκπροσώπου στη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ, και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 2,5 εκατομμύρια θα πήγαιναν για τον εξοπλισμό του Πολιτιστικού Κέντρου.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις των, Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερού και Πέτρου Ινιωτάκη, αλλά και η «Λαϊκή Συσπείρωση», υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις του δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού, του Γιώργου Σισαμάκη, του Ευριπίδη Κουκιαδάκη και του Μανόλη Βασιλάκη και λευκό η παράταξη της Βαγγελιώς Σχοιναράκη.

Η αντιπολίτευση  αντιπρότεινε η συζήτηση να γίνει με την νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ, αφού συγκροτηθεί πρώτα το νέο Διοικητικό συμβούλιο και γίνει η μελέτη βιωσιμότητας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός χρειάζεται ένα ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκ. ευρώ προορίζονται για το συνεδριακό εξοπλισμό του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Ηλίας Λυγερός, ζήτησε να συζητηθεί η οικονομοτεχνική μελέτη πρώτα και μετά να ορισθεί εκπρόσωπος.

Για τις 16 θέσεις προσωπικού που προβλέπονται για το Πολιτιστικό Κέντρο, έγινε ερώτηση από το Γιάννη Κουράκη. Απαντώντας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Μύρων Μιχαηλίδης τόνισε ότι είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του.

Η εισήγηση του δήμου για ορισμό εκπροσώπου στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ κινείται στη γραμμή ότι η βιωσιμότητα του Πολιτιστικού περνάει από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, που θα επιτευχθεί με τον ορισμό εκπροσώπου.

Ο Ηλίας Λυγερός αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία στάθηκε στο θέμα του ελέγχου, λέγοντας πως «είναι συστατικό της Δημοκρατίας και δεν θα πρέπει να τον φοβάται κανένας. Δεν μπορούμε με υποθετικές χορηγίες να καλύψουμε τα οικονομικά κενά και ελλείμματα».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφερόμενος στο θέμα των εσόδων τόνισε ότι ο Πολιτισμός δεν πρέπει να φέρνει έσοδα και τόνισε: «Η αντίληψη που έχετε όλοι σας είναι ότι και ο Πολιτισμός θα πρέπει να έχει ανταποδοτική αξία. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της λειτουργίας του Πολιτιστικού; Πίσω από τον ορισμό εκπροσώπου κρύβεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Πολιτιστικού και η επόμενη γενιά θα πληρώσει ακριβά τη λειτουργία του. Τα λεφτά για την ΑΜΚ να τα διεκδικήσουμε από το κράτος».

Ο Ευρ. Κουκιαδάκης έκανε λόγο για ενοποίηση δυνάμεων σαν γενική αρχή. «Αν χρειάζεται η ΑΜΚ για να λειτουργήσει το Πολιτιστικό, τότε είναι αναγκαία. Ο πολιτισμός έχει κόστος, αλλά και πολλές προοπτικές ανάπτυξης», είπε, δηλώνοντας ότι η παράταξή του υπερψηφίζει την ΑΜΚ, «χωρίς να παίζουμε την κολοκυθιά του παρελθόντος. Δεν έχουμε δηλητηριαστεί από τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Τις μεγάλες πρωτοβουλίες θα πρέπει να τις πάρει η νέα διοίκηση», τόνισε.

Για το θέμα με τις πρωτοβουλίες που έθιξε ο κ. Κουκιαδάκης, συμφώνησε και ο Πέτρος Ινιωτάκης που πρόσθεσε: «Το Πολιτιστικό θα εξακολουθήσει να κοστίζει πολλά για τους Έλληνες φορολογούμενους τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να δούμε για τεχνοκράτες και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να στηρίξει τη λειτουργία του. Ας μη βιαζόμαστε. Να αποσυρθεί το θέμα και να τεθεί ξανά από τη νέα διοίκηση».

Την ίδια ώρα, η παράταξη του Γ. Κουράκη είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απόψε αυτή η συζήτηση, αλλά θα πρέπει να συγκροτηθεί πρώτα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, να προκύψει μελέτη βιωσιμότητας και μετά να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Σε αυτό συμφώνησαν και οι παρατάξεις Ηλία Λυγερού και Πέτρου Ινιωτάκη.

«Όλος ο αγώνας είναι για να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας του Πολιτιστικού. Η ΑΜΚ αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ», ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και σημείωσε: «Είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, η μία στις 20 Οκτωβρίου, και δεν ξέρω εάν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν τα μηχανικά μέσα. Η ΑΜΚ δεν θα είναι σύντομη, θα διαρκέσει ένα ικανό διάστημα».

Μοιράσου το άρθρο: