Καθησυχαστικός για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης μετά το 2020, οπότε και θα μειωθεί η συμμετοχή των ρυπογόνων θερμικών μονάδων στην ηλεκτροδότηση του νησιού, λόγω Ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της χώρας, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, στην συνάντηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Νικο Καλογερή. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι θα ληφθούν εγκαίρως όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, ανεξάρτητα από την πρόοδο ή μη των δύο προβλεπόμενων συνδέσεων.

Ταυτόχρονα ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πρόοδο τόσο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αναφορικά με την σύμβαση της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης όσο και για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Όπως είπε, οι μελέτες προχωρούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Αναφερόμενος στην μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης για την οποία είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί διαγωνισμοί, ανέφερε ότι αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2020, ενώ επεσήμανε ότι ο ανταγωνισμός που έχει προκύψει για την εκτέλεση του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής – Κορακιάς μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει όσον αφορά στην πρόοδο του έργου και στην επιτάχυνση των προθεσμιών. Ήδη η αρχική προθεσμία του έργου έχει μετατεθεί από το 2024 όπως προέβλεπε το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για το 2022, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να λειτουργήσει ακόμα και εντός του 2021 αν δεν προκύψει κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Άλλωστε η διαφωνία μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων αναδόχων, αναμένεται να τερματιστεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνα με την προθεσμία που έχει δώσει η ΡΑΕ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης νωρίτερα συμμετείχε στην έναρξη της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, παρουσία του Υπουργού ΠΕΝ, του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, και του ΓΓ Ενέργειας κ. Βερροιόπουλου, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την σημαντική εμπειρία της Κρήτης σε αυτόν τον τομέα.

Μοιράσου το άρθρο: