Η διατήρηση του πανάρχαιου δέντρου της Αμπελιτσιάς, που συναντάται μόνο στην Κρήτη και απειλείται με εξαφάνιση, ήταν το αντικείμενο της ετήσιας συνάντησης της επιστημονικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί γι αυτόν τον σκοπό, στο Καβούσι Λασιθίου.

Η Αμπελιτσιά (με το επιστημονικό όνομα Zelkovaabelicea), από την οποία κατασκευάζεται η παραδοσιακή κατσούνα, ευδοκιμεί σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού και η παρουσία της στην Κρήτη χρονολογείται εκατομμύρια χρόνια πριν.

Με βάση τον Διεθνή Οργανισμό για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN, 2012) είναι ένα από τα περίπου 2.500 φυτικά είδη που θεωρούνται Κινδυνεύοντα (Endangered) και απειλούνται με εξαφάνιση. Επιπλέον, η αμπελιτσιά προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία καθώς και από διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης. Αντικείμενο του προγράμματος είναι να προωθήσει και να καταστήσει δυνατή τη διατήρηση της αμπελιτσιάς στην Κρήτη, μέσω μιας σειράς δράσεων προστασίας του δέντρου, σε συνδυασμό με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνάντησης συζητήθηκε η πρόοδος του έργου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του καθώς και οι δράσεις που προβλέπονται για τα επόμενα έτη. Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την περιοχή του Οροπεδίου του Καθαρού όπου εφαρμόζονται δράσεις για τη διατήρηση του είδους. Στη συνάντηση της επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (συντονιστής του προγράμματος), από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας, από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής,από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας – Institute of Biosciences and Bioresources του Παλέρμο της Σικελίας και από τις Διευθύνσεις Δασών Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Μοιράσου το άρθρο: