Τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη διαχείρισης σε ότι αφορά τις δασικές εκτάσεις της Κρήτης, κρούει το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Η περιοχή της Κρήτης όπως αναφέρει, έχει πολλούς τόπους δασών με πολύ μεγάλη δημοφιλία και άρα εν δυνάμει σε κίνδυνο, με κορυφαίο παράδειγμα τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

“Για την μείωση των κινδύνων, δεδομένου ότι εξάλειψη δεν θα υπάρξει ποτέ, προτείνουμε: Επιστροφή στη διαχείριση των δασών που έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και δυο δεκαετίες. Δεν μπορεί να συνεχίσει το μοντέλο της Ελληνικής Πολιτείας να είναι «Καταστολή και Αποκατάσταση».

Παράλληλα είναι μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση επιτέλους του Δασικού χάρτη, και εν συνέχεια του Δασολογίου για να παύσουν οι ανταγωνιστικές χρήσεις, οι σφετερισμοί δημόσιων δασικών και δασωδών εκτάσεων και η ταλαιπωρία των πολιτών. Αντιμετώπιση με επιστημονικό κι εμπεριστατωμένο τρόπο θεμάτων, όπως οι επιτρεπτές επεμβάσεις, η εκτός σχεδίου δόμηση, ο δημόσιος και ο κοινόχρηστος χώρος, οι χώροι διημέρευσης, για να μπορούν να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες για ζωή και λειτουργία εντός του δάσους με ασφάλεια ζωής αλλά και ασφάλεια δικαίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Έτοιμο να συμβάλλει

Το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου δηλώνει έτοιμο να συμβάλλει, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό των μελών του, στους τρόπους και στην εξεύρεση λύσεων για πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και της γενικότερης Πολιτικής Προστασίας, με υποστήριξη στην:

Κατάλληλη επιλογή των φυτικών ειδών και της θέσης φύτευσης αστικού πρασίνου των δημόσιων κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων.
Κατάρτιση τοπικών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται σε αυτή, αποσαφήνιση του ρόλου που έχει ο κάθε φορέας και επαρκής εκπαίδευση ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτούς.
Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και κατά την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών.

Μοιράσου το άρθρο: