Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, εξαιτίας της κρίσης με το νέο κορονοϊό και των μέτρων που έχουν ληφθεί, συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Χνάρης έθεσε στον Υπουργό τα παρακάτω προβλήματα:

-Της αδιάθετης παραγωγής των πρώιμων κηπευτικών του νησιού, καθώς και τον αποκλεισμό των παραγωγών της Κρήτης από λαϊκές αγορές άλλων Περιφερειών και συγκεκριμένα της Αττικής.

-Της μειωμένης ζήτησης των αμνοεριφίων, κατά την περίοδο του Πάσχα.

-Της μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών και παράλληλα της μείωσης της τιμής του ελαιολάδου .

Ο Υπουργός για το θέμα του αποκλεισμού των παραγωγών από τις λαϊκές αγορές, ανέφερε, ότι με δική του πρωτοβουλία θα ικανοποιήσει το αίτημα των παραγωγών της Κρήτης, όσοι δηλαδή έχουν νόμιμη άδεια και έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική ή διαμένουν οι ίδιοι στη Αττική, να μπορούν να συμμετέχουν και να διαθέτουν τα προϊόντα μέσω των λαϊκών αγορών της Αττικής στους καταναλωτές.

Παράλληλα για το θέμα της αδιάθετης παραγωγής κηπευτικών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη εντός της εβδομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός του Υπουργού και των στελεχών του υπουργείου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγών και των ομάδων παραγωγών κηπευτικών του νησιού.

Αντίστοιχα για το πρόβλημα των κτηνοτρόφων, προτάθηκε η αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων, η οποία προγραμματίζεται να καταβληθεί, πριν από το Πάσχα, προκειμένου να υποστηριχτούν με τον τρόπο αυτό οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας εξετάζεται η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης- ενίσχυσης των παραγωγών του νησιού.

Τέλος το Υπουργείο εξετάζει την επίσπευση της διαδικασίας για την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχει δώσει η Ε. Ε.

 

Μοιράσου το άρθρο: