Στην άμεση οικονομική ενίσχυση και αναπλήρωση εσόδων των ΟΤΑ λόγω των συνεπειών της κρίσης, αλλά και στα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν οι Δήμοι, επέμεινε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, στην  τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τους προέδρους των  Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.

Ο κ. Κουράκης, χαρακτήρισε κατ’ αρχήν θετική την πρώτη έκτακτη κατανομή 75εκατομμυρίων ευρώ προς τους ΟΤΑ της χώρας που έγινε με οριζόντιο τρόπο, σημείωσε όμως και πρότεινε η επόμενη κατανομή να βασιστεί σε απολογιστικά στοιχεία κάθε Δήμου για την απώλεια εσόδων.

Τόνισε δε ότι πέραν των 110 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για κατανομή, πρέπει να διεκδικηθεί επιπλέον οικονομική στήριξη  και ιδιαίτερα για τους Δήμους της Κρήτης που υφίστανται μεγάλες απώλειες εσόδων λόγω και της μείωσης του τουρισμού. Επανέλαβε την ανάγκη  λήψης δραστικών μέτρων στήριξης των ΔΕΥΑ που πλέον καταγράφουν μεγάλες απώλειες εσόδων και πρότεινε την άμεση ένταξή τους στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων που ήδη εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της προκήρυξης, αλλά και της υιοθέτησης των προτάσεων της ΠΕΔ για να διασφαλιστεί η κάλυψη του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων του προγράμματος άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ΚΥΑ για την παραχώρηση απλής χρήσης παραλίας και αιγιαλού και στην ανάγκη για τροποποίησή της, προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Τέλος ο κ. Κουράκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι για την Κρήτη λόγω της δεσπόζουσας συμμετοχής του τουριστικού τομέα στο περιφερειακό ΑΕΠ, πρέπει άμεσα να υπάρξει προγραμματισμός και λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων όπου το φάσμα της ανεργίας είναι ορατό αλλά και των επιχειρήσεων του κλάδου.

Μοιράσου το άρθρο: