Εγκληματική οργάνωση διακίνησης όπλων με «θύλακα» και στην Κρήτη εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί που, μετά από πολύμηνη έρευνα, προχώρησαν στην κατάσχεση φορτίου με όπλα και χιλιάδες σφαίρες και στη σύλληψη 6 ατόμων. Στην υπόθεση εμπλέκονται 16 άτομα, 11 Έλληνες και 5 αλλοδαποί, που δρούσαν σε δύο «πυρήνες», στην Κρήτη και στην Αλβανία, από όπου γινόταν η εισαγωγή όπλων.
Ο «πυρήνας» της Αλβανίας αναλάμβανε τη συγκέντρωση των πυρομαχικών και εκείνος της Κρήτης προέβαινε στην παραγγελία, την παραλαβή, τη μεταφορά και την παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους. Η παραλαβή από τους προμηθευτές και η μεταφορά γινόταν με αυτοκίνητα της οργάνωσης είτε απευθείας από την Αλβανία, είτε από κρησφύγετα στην Ήπειρο ή τη Δυτική Μακεδονία.
Από τον Νοέμβριο του 2018 έως και σήμερα η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές πυρομαχικών από την Αλβανία, ενώ το περασμένο Σάββατο, οι αστυνομικοί στα Χανιά έκαναν έλεγχο στο φορτηγό που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της μετά την αποβίβασή του από το πλοίο και κατάσχεσαν 4 πολεμικά όπλα τύπου Kalashnikov, 6 γεμιστήρες, 122.566 φυσίγγια, 4 κλείστρα και 2 εξωλκείς προοριζόμενα για πολεμικό όπλο ίδιου τύπου, αξίας άνω των 230 χιλιάδων ευρώ. Ακολούθησαν έρευνες σε σπίτια εμπλεκομένων στο Ρέθυμνο, την Θεσπρωτία και την Κοζάνη, όπου βρέθηκαν και άλλα όπλα και φυσίγγια καθώς και πλήθος κινητών τηλεφώνων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Ολοκληρώθηκε αστυνομική επιχείρηση η οποία στόχευε στην πλήρη εξάρθρωση και αποδόμηση παράνομης δράσης εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή, διακίνηση, εμπορία όπλων και πυρομαχικών. Η αστυνομική επιχείρηση, οργανώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ρεθύμνου, Χανίων, Ηγουμενίτσας, Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας Κοζάνης και στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον στις έρευνες συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων και Ρεθύμνου και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Χανίων και Ρεθύμνου. Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, είναι αποτέλεσμα συστηματικής και εξειδικευμένης αστυνομικής έρευνας, ύστερα από ειδικό σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής, διακίνησης κατοχής και εμπορίας όπλων στη Νήσο Κρήτης.
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έντεκα (11) ημεδαπών και πέντε (5) αλλοδαπών, εκ των οποίων συνελήφθησαν έξι (6) ημεδαποί ηλικίας 59, 55, 54, 42, 31 και 64 για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο στην παράνομη εισαγωγή διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών. Κατά την πρόοδο – εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως εξακριβώθηκε οι ανωτέρω δράστες είχαν προβεί στην εισαγωγή από τη χώρα της Αλβανίας πολεμικών όπλων και πυρομαχικών, αποτελούντο δε, από δύο «πυρήνες». Συγκεκριμένα τον «πυρήνα» της Αλβανίας, τα μέλη του οποίου ενεργώντας σε ξεχωριστές υποομάδες αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών και τον «πυρήνα» της Κρήτης, τα μέλη του οποίου προέβαιναν αρχικά στη «παραγγελία» των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών και στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους που σε προγενέστερο χρόνο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυρομαχικών.
Η μεταφορά του παράνομου εμπορεύματος πραγματοποιείτο με Ι.Χ.Φ. οδηγούμενο από τον 54χρονο και προπορευόμενο όχημα Ι.Χ.Ε. οδηγούμενο από τον 59χρονο, ο οποίος είτε παραλάμβανε το παράνομο εμπόρευμα εξερχόμενος από τη χώρα απευθείας από τους προμηθευτές στην Αλβανία, είτε από χώρους – σημεία που είχαν προσυμφωνηθεί (ασφαλή κρησφύγετα) σε βοσκότοπους στην Ήπειρο που χρησιμοποιούσε ο 55χρονος ή σε άλλους χώρους στην Δυτική Μακεδονία. Ανάλογα την ποσότητα του εμπορεύματος η μεταφορά γινόταν ή με όχημα που χρησιμοποιούσε ο 59χρονος και το οδηγούσε ο ίδιος ή εάν επρόκειτο για μεγαλύτερη ποσότητα εμπορεύματα με το Ι.Χ.Φ. ιδιοκτησίας του 54χρονου. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από το Νοέμβριο 2018 έως και σήμερα η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα με τον ίδιο τρόπο δράσης είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές απροσδιόριστου αριθμού πυρομαχικών από την Αλβανία. Χθες(14.09.2019) στα Χανιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο Ι.Χ.Φ. όχημα, μετά την αποβίβαση του από πλοίο φορτηγό οχηματαγωγό οδηγούμενο από τον 54χρονο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν : 4πολεμικά όπλα τύπου Kalashnikov, 6γεμιστήρες Kalashnikov, 122.566φυσίγγια για πολεμικό όπλο τύπου Kalashnikov, 4κλείστρα και 2 εξωλκείς προοριζόμενα για πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov. Ακολούθησαν έρευνες στην οικία του 55χρονου στην Θεσπρωτία και του 64ρονου στην Κοζάνη και στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου στο Ρέθυμνο όπου κατά τη διάρκεια αυτών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
– Στην οικία του 55χρονου και 64χρονου, πολεμικό όπλο, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων και κυνηγετικό όπλο.
– Στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου, φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμμετρημάτων, 2 γεμιστήρες, 20 κροτίδες, 2 θήκες πιστολιού, κυτία καθαρισμού, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων και κυνηγετικό όπλο.
Επιπλέον κατασχέθηκαν Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. οχήματα ως μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν για παράνομες δραστηριότητες.

Μοιράσου το άρθρο: