Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε παρά πολύ καλή θέση στη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο χώρας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, που έγινε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του συνεδρίου, αλλά και κατά την ομιλία του, επισήμανε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο Κρήτης, αφού διαθέτει μια από τις τέσσερις λειτουργούσες μονάδες της χώρας, υλοποιείται δεύτερη στο Αμάρι, προχωρεί τρίτη και προβλέπονται ακόμα τρεις.

Ο κ. Γραφάκος, εξήρε τον σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ για την δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων του Ηρακλείου θα έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα :«Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε, ότι με τον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό, που ομόφωνα είχε περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έγιναν όλα τα έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί», και σημείωσε: «Ο σχεδιασμός αυτός πέτυχε και πήραμε περίπου 150 εκατομμύρια δημόσιας χρηματοδότησης, όλοι οι φορείς της Κρήτης. Τώρα, με την αλλαγή του εθνικού σχεδιασμού πρέπει να δούμε πως ενσωματώνουμε τον περιφερειακό μας σχεδιασμό σύμφωνα με αυτά που ορίζει και η ευρωπαϊκή ένωση και ο νέος εθνικός σχεδιασμός».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατά την τοποθέτησή του επισήμανε πως «μέσα από την διαβούλευση με όλους τους φορείς θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, μ’ ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα μας οδηγεί στην κυκλική οικονομία».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, στάθηκε στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ζητώντας να επισπευστούν οι απαραίτητες διαδικασίες όπου αυτό είναι εφικτό, τονίζοντας: «Ως Δήμος Ηρακλείου είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί ένα εμβληματικό έργο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είμαστε αισιόδοξοι ότι με την συνεργασία όλων  των αρμόδιων φορέων θα υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, έκανε μια αναφορά σε όσα έχουν γίνει στο παρελθόν και ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης στην κυκλική οικονομία και αυτό επιβάλλει ένα γρηγορότερο βηματισμό και από εμάς. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Κρήτης μας παρέχει την ευκαιρία να καταγράψουμε τα επόμενα αναγκαία βήματα και να επεξεργαστούμε έναν οδικό χάρτη πράσινης μετάβασης, που θα είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλουμε όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει αξιοποιώντας παράλληλα τις καλές πρακτικές  και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Μοιράσου το άρθρο: