Με την παράσταση «Η κωμωδία των ψευτογιατρών» συνεχίζονται αύριο οι μεταδόσεις στο νέο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube. Η διαδικτυακή της πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 9.30 το βράδυ στο link: https://bit.ly/2Wx982n

H παράσταση  είχε ανέβει στις 23 Αυγούστου του 2019, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο πλαίσιο του φεστιβάλ, «Κρήτη,  μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».

Η «Κωμωδία των Ψευτογιατρών» αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Σαβόγια Ρουσβέλη.

Η επίδραση των Κρητών διανοουμένων που εξ’ αιτίας της απειλής των Τούρκων εγκαταστάθηκαν στα Επτάνησα, συνέβαλε κατά πολύ στην άνθιση του Επτανησιακού θεάτρου. Η σύζευξη της Επτανησιακής λαϊ­κής παράδοσης και ομιλίας με τη στερεή δομή της Κρητικής δραματουρ­γίας, δημιούργησε μια νέα σχολή στο θέατρο και γέννησε συγγραφείς που σήμερα θεωρούνται οι πρωτοπόροι της Ελληνικής δραματουργίας.

Μεταξύ αυτών, ο Σαβόγιας Ρούσμελης, δεύτερης γενιάς Κρητικός, γεννημένος στη Ζάκυνθο περί το 1725. «Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών», [1745] σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, διατηρεί αρκετά από τα γνωρίσματα της Κρητικής Κωμωδίας. Η εμφανής επιρροή του Κατζούρμπου στο κείμενο, μαρτυρεί ότι ο συγγραφέας μάλλον είχε στα χέρια του το έργο του Χορτάτζη. Η γλώσσα του, κρητικοζακυνθινή διάλεκτος, αναδεικνύει τις επιδράσεις του κρητικού ιδιώματος, ενώ οι χαρακτήρες των ηρώων του αντλούνται από τα τυπικά πορτραίτα της Κρητικής, αλλά και της Ιταλικής κωμωδίας.

Η διασκευή είναι της Έρσης Βασιλικιώτη που έκανε και τη σκηνοθεσία με το Νίκο Γκεσούλη.

Σκηνικά, κοστούμια, η Ματίνα Γεωργά, μουσική ο Γιώργος Βαρσαμάκης, σχεδιασμός φωτισμού ο Δημήτρης Τσιούμας και βοηθός σκηνοθέτη η Νατάσα Παπαδάκη.

Συμμετέχουν κατά σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Κάτια Σπερελάκη, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Βασίλης Βλάχος, Γιώργος Μελισάρης, Ηλίας Γκογιάννος, Σάκης Σιούτης, Νατάσα Παπαδάκη, Βασιλική Στρακαντούνα, Μελίσσα Στοΐλη και Νίκος Λύτρας.

Μοιράσου το άρθρο: