Προγραμματική σύμβαση με το εργαστήριο τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, για την καταγραφή και παρακολούθηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και τις μεταβολές του, ανάλογα με τις δράσεις της πόλης, υπέγραψε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, με τον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη, παρουσία και του διευθυντή  του Ινστιτούτου, Νεκτάριου Χρυσουλάκη.

Το Εργαστήριο την τελευταία τετραετία έχει εγκαταστήσει στο κέντρο της πόλης, μικρό μετεωρολογικό πύργο με όργανα απευθείας μέτρησης των εκπομπών θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Οι μετρήσεις αυτές μπορούν να συνεισφέρουν στη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με διαρκή ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

Σημειώνεται ότι το Ηράκλειο είναι η μοναδική Ελληνική πόλη και μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές που διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό. Επιπλέον, το ΙΤΕ σχεδιάζει, μέσα στο καλοκαίρι, να εγκαταστήσει ένα δεύτερο πύργο σε οικιστική περιοχή του Ηρακλείου, ώστε να μπορούν να προκύψουν ακριβέστερες εκτιμήσεις για τις εκπομπές της πόλης συνολικά. Επίσης, μέσω της ερευνητικής δραστηριότητας του ΙΤΕ, το Ηράκλειο συμπεριλαμβάνεται σε ευρωπαϊκής κλίμακας μελέτες παρακολούθησης των εκπομπών CO2.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος δήλωσε: «Όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές , κάνουμε πράξη την συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με τα κορυφαία εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα που διαθέτουμε στον τόπο μας, πάντα προς όφελος των δημοτών. Στην προκειμένη περίπτωση, συνεργαζόμαστε ξανά με το ΙΤΕ σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα,  με στόχο να καταγράψουμε τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν κι εμάς αλλά και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Μοιράσου το άρθρο: