Σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ θα καταβάλλει αύριο ο ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς της Κρήτης για την εξόφληση των αποζημιώσεων ζημιών που προκλήθηκαν από διάφορα αίτια το 2019.

Πρόκειται για ζημιές κατά κύριο λόγο στην αμπελουργία του νομού Ηρακλείου από ανεμοθύελλες και άλλα καιρικά φαινόμενα, καθώς και για άλλες σε ελιές, εσπεριδοειδή, αβοκάντο και κηπευτικά.

Συνολικά, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο διευθυντής του περιφερειακού καταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ, Νίκος Δασκαλάκης, θα καταβληθούν περίπου 1.800.000 ευρώ. Η «μερίδα του λέοντος», περί τα 1.100.000 ευρώ, θα καταβληθούν σε δικαιούχους του νομού Ηρακλείου, περίπου 600.000 ευρώ σε παραγωγούς του νομού Χανίων, και το υπόλοιπο ποσό μοιράζεται στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Η καταβολή της εκκαθάρισης των αποζημιώσεων νωρίτερα από το τέλος του έτους έγινε εφικτή μετά την επιχορήγηση, για πρώτη φορά, του ΕΛΓΑ με 35 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις των ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τα καιρικά φαινόμενα του Μαΐου. Όπως εκτιμά ο κ. Δασκαλάκης, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 20 Αυγούστου, ενώ μέχρι τώρα, καταγράφονται ζημιές στις πρώιμες ποικιλίες αμπελιών, αλλά και στη σουλτανίνα, οι οποίες ποικίλουν από αμπέλι σε αμπέλι, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις με σχεδόν καθολική καταστροφή της παραγωγής, αλλά και άλλες με μηδενική ζημιά. Ωστόσο, παρατηρούνται εκτεταμένες ζημιές σε διάφορες περιοχές σε σταφιδάμπελα και αμπέλια με οινοποιήσιμα σταφύλια, οι οποίες οφείλονται στον περονόσπορο και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Μοιράσου το άρθρο: