Στα προβλήματα που υπάρχουν στην υποχρεωτική λειτουργία της προσχολικής εκπαίδευσης από την ερχόμενη μαθητική χρονιά, αναφέρεται ανακοίνωση της Ένωσης Νηπιαγωγών, επισημαίνοντας ότι μεγάλοι δήμοι της χώρας, αρνούνται να εφαρμόσουν το θεσμό επικαλούμενοι διαφορετικά προσχήματα.

Η Ένωση σημειώνει ότι η κατανομή των Δήμων της χώρας, ως προς την ένταξή τους στο πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ήταν εξαρχής γνωστή, υπήρξε μάλιστα χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων 85 χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη των κτηριακών αναγκών στους Δήμους που παρουσίαζαν ελλείψεις.

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Και φέτος τον Απρίλιο εστάλη σχετική πρόσκληση προς τους Δήμους της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες στέγασης με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας. Δυστυχώς υπήρξαν Δημοτικοί Άρχοντες που δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα των συνεπειών αυτής της αδιαφορίας ή ολιγωρίας. Είναι πολλά τα προνήπια που για λόγους οικογενειακού προγραμματισμού αναγκάζονται να μετεγγραφούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε Νηπιαγωγεία άλλων περιοχών. Συνεπώς, στην περίπτωση μετακίνησης σε Δήμο που δεν εφαρμόζει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, οι συνέπειες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους είναι σοβαρές».

Όσον αφορά στο Δήμο Ηρακλείου, υπογραμμίζεται, πως δηλώνει αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλων χώρων στέγασης, ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, προτάθηκε ως λύση η χρήση των αποθηκών των σχολικών μονάδων ως αιθουσών διδασκαλίας. «Ο καθένας αντιλαμβάνεται – τονίζει η Ένωση ξενοδόχων- ότι η εκπαίδευση, πόσο μάλλον στα πρώτα μαθητικά χρόνια του παιδιού, δε μπορεί να πραγματωθεί μέσα σε αποθήκες. Κι όμως θα μπορούσε το πρόβλημα να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως μιας και υπάρχουν δυνατότητες κάλυψης των στεγαστικών αναγκών, όπως π.χ. η τοποθέτηση προκάτ αιθουσών στους αύλειους χώρους σχολείων ή η αξιοποίηση οικοπεδικών χώρων χαρακτηρισμένων για σχολική στέγη».

Μοιράσου το άρθρο: