Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από τη αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η μεταφορά της έδρας του ΕΝΙΣΑ από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Όπως είναι γνωστό, στο Ηράκλειο παραμένει γραφείο παραρτήματος του Οργανισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση συνεργασίας του, με επιστημονικούς φορείς του νησιού, όπως είναι το ΙΤΕ.

Την διαφωνία τους για την μεταφορά της έδρας, εξέφρασαν ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, «θα ήταν τελείως άδικο να εγκαταλειφθεί το «οικοσύστημα» που είχε αναπτυχθεί στο Ηράκλειο, η έδρα θα βρίσκεται μεν στο Μαρούσι αλλά οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως γραφείο παραρτήματος». Άλλωστε η διευκόλυνση της διασύνδεσης του ENISA με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αφορά μόνο το υφιστάμενο προσωπικό, αλλά αποσκοπεί στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων εμπειρογνωμόνων που θα ενταχθούν σταδιακά στο δυναμικό του και θα ενισχύσουν σημαντικά το ρόλο, την αποτελεσματικότητα και την επιδραστικότητά του. Ο υπουργός ενημέρωσε δε την επιτροπή ότι μελετάται ο ENISA να μετακινηθεί από το Μαρούσι σε ένα ακόμη πιο λειτουργικό κτίριο και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, σε αντιστοιχία με το νέο αναβαθμισμένο μέγεθός του.

Η Συμφωνία που θα κυρωθεί από τη Βουλή, περιλαμβάνει και θέματα του νομικού καθεστώτος, των προνομίων, των ασυλιών, που βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, απολαμβάνουν οι διεθνείς οργανισμοί και το προσωπικό τους.

Μοιράσου το άρθρο: