Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στις αποθήκες, και στα γραφεία των σούπερ μάρκετ, ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και Χανίων.

Σημειώνουν ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι ανύπαρκτα, και βρίσκονται σε πολύ κοντινή επαφή με τους πελάτες.

Επίσης αναφέρονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι είτε απολύονται, είτε βρίσκονται στον αέρα, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών.

Ζητούν να εξασφαλιστεί επίδομα έκτακτης ανάγκης με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται.

Συνεχίζοντας τα δύο σωματεία αναφέρουν:

«Σε Ηράκλειο και Χανιά, όπως σε ολόκληρη την Κρήτη, χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που έρχονται από τους χώρους δουλειάς.

Στα καταστήματα και τις αποθήκες των Super Market, εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό, οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί και η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με πρόσχημα την  κάλυψη  της ανατροφοδότησης των καταστημάτων λόγω της αυξημένης κίνησης.

Επίσης στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και στα Super Market, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό καθώς, «τα μέσα ατομικής προστασίας επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του πελάτη», ως εκ τούτου απαγορεύονται, ενώ υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις πολυκαταστημάτων όπου αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αυτονόητα ΜΑΠ όπως και τα αντισηπτικά».

Από την άλλη μεριά, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους πως λόγω χαμηλής προσέλευσης θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, θα μειωθούν ώρες εργασίας, ή ακόμα ότι θα προχωρήσουν σε προσωρινές απολύσεις ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν την όποια μείωση του τζίρου τους στην πλάτη των εργαζόμενών τους.

Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς:

-Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.

-Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά . Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

-Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων.

-Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, όπως και σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.

-Να μην αποκρύπτει η εργοδοσία κρούσματα στους χώρους δουλειάς. Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όλους τους χώρους των super market, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών φορέων.

-Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο. Να γίνουν τώρα προσλήψεις σε όλα τα S/M.

-Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

-Να τηρηθούν τα ημερήσια και εβδομαδιαία ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

-Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.

-Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».

Μοιράσου το άρθρο: