Υπέρ της φιλοξενίας ανήλικων προσφυγόπουλων, αλλά κατά της δημιουργίας στο νησί, κλειστών ή ανοιχτών κέντρων, τάχθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που συνεδρίασε στο Ρέθυμνο.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, επανέλαβε όσα είχαν ειπωθεί από τους κρητικούς δημάρχους στην υφυπουργό Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, πως η Κρήτη δεν είναι αντίθετη στην φιλοξενία ανήλικων προσφύγων, κάτι που επιβεβαίωσαν όλα τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει από την πολιτεία, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δήμοι το κόστος της φιλοξενίας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κουράκης, «έχουν περάσει 10 μέρες που έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, αλλά ακόμα απάντηση δεν έχουμε πάρει».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θέμα, επισήμανε πως οι δήμαρχοι αλλά και η Περιφέρεια δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο προηγούμενος πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Στην τοποθέτηση του, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στηλίτευσε την τακτική που ακολουθεί ο υφυπουργός Άμυνας σχετικά με την δημιουργία κλειστής δομής, όμως θεώρησε θετικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί τέτοιες δομές.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως οι δήμαρχοι της Κρήτης είναι σύμφωνοι στο να βοηθήσει και το νησί στο εθνικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό, υπό την προϋπόθεση «να εξορθολογήσουν τα κριτήρια και να κάνουμε σαφές πως στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν δεχόμαστε».

Στην συνεδρίαση οι δήμαρχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος «Φιλόδημος», και αυτό που τονίστηκε από όλους είναι πως πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστούν τα έργα που είναι δημοπρατημένα ή υπό δημοπράτηση, αλλά και ο τρόπος να χρηματοδοτούνται με γενναιόδωρο τρόπο, όπως αυτόν του «Φιλόδημου», έργα στους μικρούς δήμους.

Μοιράσου το άρθρο: