Ένα νέο κρούσμα Covid-19 ταυτοποιήθηκε τα μεσάνυχτα στην Κρήτη. Πρόκειται για μια κοπέλα 23 χρόνων, κάτοικο Ρεθύμνου, η οποία προσήλθε με ήπια συμπτώματα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του τοπικού νοσοκομείου, όπου εξετάστηκε, υποβλήθηκε σε δειγματοληψία και βγήκε θετική στον ιό. Παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία της.

Σημειώνεται ότι από τα δεκάδες δείγματα που ελήφθησαν -εκτός πυλών εισόδου- χθες στην Κρήτη και είχαν εξεταστεί ως αργά το βράδυ δεν είχε βρεθεί κανένα θετικό στον ιό. Ωστόσο, στην χθεσινή ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, 3 από τα 262 κρούσματα που είχαμε σε ένα 24ωρο στην χώρα προέρχονται από την Κρήτη, και συγκεκριμένα δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ένα από το Λασίθι.

Στο μεταξύ, εννέα ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων, εκ των οποίων μία 74χρονη βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, χωρίς, ωστόσο, να έχει διασωληνωθεί. Στην κλινική Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εισήχθη χθες ένας από τους δύο προσβληθέντες από τον ιό αντιδημάρχους του δήμου Φαιστού, καθώς παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του. Στην ίδια κλινική παραμένουν νοσηλευόμενοι ακόμη τρεις άνδρες, 70, 61 και 51 ετών. Δύο ηλικιωμένοι, 79 και 84 ετών νοσηλεύονται στην κλινική Covid του Βενιζελείου, και άλλα δύο άτομα, 42 και 92 ετών στην αντίστοιχη μονάδα του νοσοκομείου Χανίων. Από τα δείγματα που ελήφθησαν χθες στην Κρήτη και είχαν εξεταστεί ως το βράδυ δε βρέθηκε κανένα θετικό στον ιό.

Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στο νησί και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ενημέρωσε χθες τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη. Όπως τόνισε, η κατάσταση προς το παρόν είναι ελεγχόμενη, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή από όλους για να μην ξεφύγει. Από την πλευρά του ο δήμαρχος επανέλαβε ότι ο Δήμος είναι στην διάθεση της 7ης ΥΠΕ για να συνδράμει σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, με όποιον τρόπο μπορεί. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ρένα Παπαδάκη.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος δήλωσε: «Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και στην Κρήτη, ωστόσο όπως συζητήσαμε και με την κ. Διοικήτρια, δεν χρειάζεται πανικός αλλά απαιτείται σίγουρα η αδιαπραγμάτευτη συμμόρφωσή μας με τα μέτρα ατομικής προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί: φοράμε μάσκα, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, τηρούμε τις αποστάσεις, πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Στον Δήμο παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, διεξάγουμε αυστηρούς ελέγχους και, πάντα σε συνεννόηση με την 7η ΥΠΕ και τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο απαιτηθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας».

Μοιράσου το άρθρο: