Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα το νερό και τις κρήνες του Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με ομιλήτρια την Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει ξενάγηση στις Ενετικές κρήνες της πόλης.

Οι  κάτοικοι του Ηρακλείου, Candia την Ενετική περίοδο, υπέφεραν από έλλειψη  νερού, αφού ήταν αναγκασμένοι να ικανοποιούν τις ανάγκες τους με το νερό των πηγαδιών, των οικιακών ή δημοσίων υδατοδεξαμενών, και το νερό του Κατσαμπά, το οποίο μετέφεραν πλανόδιοι πωλητές.

Το 1552 ο Bembo κατασκεύασε  την ομώνυμη κρήνη στον περίβολο του ναού του Σωτήρος, η  οποία  όμως παρείχε περιορισμένες ποσότητες νερού. Στον βόρειο τοίχο της Lotzia, το 1602, με φροντίδα του Δούκα Σακρέντο κατασκευάσθηκε κρήνη για την εξυπηρέτηση των ευγενών κατά τις εκδηλώσεις στη Λέσχη τους. Το 1627 ο Ύπατος Προβλεπτής, Φραντζέσκο Μοροζίνι, οραματίσθηκε και, σχεδίασε το έργο «Υδραγωγείο Μοροζίνι». Συνενώθηκαν οι ροές τεσσάρων πηγών του Γιούχτα, και εντός 15 μηνών, η Candia είχε άφθονο τρεχούμενο νερό άριστης ποιότητας. Στο κέντρο της πόλης, η έγλυπτη οκτάλοβη υδατοδεξαμενή, με  τα 4 λιοντάρια και το γιγάντιο άγαλμα του Ποσειδώνα υπήρξε το κόσμημα της πρωτεύουσας  του Βασιλείου. Οι Ενετοί μιλούσαν για την Κρήνη «Τζιγάντες». Το 1666, επί Δουκός Πριούλη, ενώ οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Candia μεταξύ  των πολλών δεινών του «Κρητικού πολέμου» μαστίζονταν και από λειψυδρία, κατασκευάσθηκε η κρήνη Πριούλη. Νερό. Ονομάσθηκε  Fontana Nuova, και κατά την Τουρκική κατοχή, Κρήνη Δελημάρκου.

Μοιράσου το άρθρο: