Αποδίδει καρπούς το Παρατηρητήριο Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντικό μηχανισμό για την αγορά εργασίας στη χώρα. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον μηχανισμό της αγοράς εργασίας στην Κρήτη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Περιφέρειας έγινε ανάλυση των στοιχείων της έρευνας για το 2018 από τον πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού Θανάση Ζαχαρόπουλο. Σύμφωνα με αυτά, η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, λόγω του τουρισμού. Υπάρχει όμως και στο νησί το φαινόμενο της επισφάλειας στην αγορά εργασίας, με την μετατόπιση από την πλήρη απασχόληση στην μερική. Επίσης η νεανική ανεργία είναι αισθητά χαμηλότερη ενώ υπάρχει αύξηση της επιχειρηματικότητας.

«Πρώτη η Περιφέρεια της Κρήτης σε όλη την χώρα έκανε τον περιφερειακό μηχανισμό κι έχει τα αποτελέσματά της», τόνισε χθες ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο μεγάλης κλίμακας. Αντικείμενο του είναι η διαχρονική και πολύ-επίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και η διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014- 2020», ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022. Υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα από τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Δεν είναι μια μελέτη για το συρτάρι, εμπλουτίζεται κάθε χρόνο, μας δίνει στοιχεία και μας βοηθά να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και μας βοηθά τα επόμενα χρόνια να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στο χώρο της εργασίας σε τομείς όπως ο πρωτογενής και ο τουριστικός τομέας υλοποιώντας τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Κρήτης», τόνισε στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί πιλοτικά πρόγραμμα ενδυνάμωσης και επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας, που είναι το πρώτο σε επίπεδο χώρας, με βάση τα μέχρι τώρα παραδοτέα του Περιφερειακού Μηχανισμού με βιωματικό εργαστήρι που στοχεύει στην ενδυνάμωση, επανακατάρτιση και την επανένταξη στην αγορά εργασίας, ανέργων, που υλοποιεί ο εκπαιδευτής Ενηλίκων και Σύμβουλος Απασχόλησης της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φλουρής.

Μοιράσου το άρθρο: