Την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα της «μαύρης» επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το ψηφιακό κανάλι της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου,  θα προβάλει τη θεατρική παράσταση «Οι Αγνοούμενοι – μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη από τη Θεατρική Ομάδα «ΣΧΗΜΑ 7».

Η θεατρική παράσταση είχε παρουσιαστεί στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου τον Απρίλιο του 2016 στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών Αγώνων» που οργάνωσε ο Δήμος. Η προβολή θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ στο σύνδεσμο: https://youtu.be/nd4WWGFx3Vg

Το έργο

Στην τραγικότερη πτυχή του κυπριακού ζητήματος, τους αγνοούμενους της Κύπρου, αναφέρεται το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Οι Αγνοούμενοι- μια ενδιαφέρουσα ζωή», που επέλεξε να ανεβάσει το Σχήμα 7.

Οι αγνοούμενοι της Κύπρου όμως είναι η αφορμή. Το κείμενο ακουμπά αυτό το βαρύνουσας σημασίας ζήτημα, μ’ έναν ευρύ, ανθρωπιστικό τρόπο.  Αγγίζει ευαίσθητες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, την αλλοτρίωση, τη μοναξιά, την αποκοπή από το ουσιώδες, την αποξένωση από την ηθική συνείδηση. Πρόκειται για ένα έργο, άκρως ρεαλιστικό, που όμως το φυσικό , έρχεται να σμίξει με το μεταφυσικό.  Το μεταφυσικό, που αντανακλά όμως τη συνείδηση, την ηθική, τις ρίζες, τη μνήμη. Κάποιοι αποφασίζουν να ζήσουν μέσα σ’ έναν εικονικό κόσμο, του κέρδους και των οικονομικών συμφερόντων, αγνοώντας την ουσιαστική επαφή με τον εαυτό τους, αποκόπτοντας φαινομενικά τον ομφάλιο λώρο, και κάποιοι άλλοι, εμμένουν στη μνήμη, αψηφώντας το φόβο της τραγικής ύπαρξης του ανθρώπου.  Οι μεν χάνονται, αποχρωματίζονται, σβήνουν, οι δε καίγονται στον βωμό της αείμνηστης… μνήμης τους. Μέσα στην πάλη αυτών των δύο κόσμων, οι αγνοούντες γίνονται οι αγνοούμενοι… ο καθένας από εμάς.

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Κουφάκη

Μουσική σύνθεση κυπριακού τραγουδιού: Άγγελος Αρβανίτης

Παίζουν: Ελένη Στρατάκη, Κώστας Μεταξάκης, Σοφία Δερμιτζάκη

Μοιράσου το άρθρο: