Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών με τίτλο: «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν», στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αύριο στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα πολυμέσων του μουσείου, η ξεναγός Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, θα μιλήσει για την αρχαία Ελεύθερνα και τις ανασκαφές που έχουν γίνει.

Η λαμπρή περίοδος της Ελεύθερνας, όπως προκύπτει από τις ανασκαφές υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Σταμπολίδη, στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, αρχίζει τον 9ο αιώνα π.χ. Τα κτερίσματα καταδεικνύουν οικονομικά και πολιτικά τοπική ισχυρή αριστοκρατία. Επιβεβαιώνεται η αλήθεια του Ομήρου και οι ενότητες των ομηρικών επών οι οποίες παλαιότερα θεωρούνταν μυθεύματα και προσθήκες των ευφάνταστων μελωδών. Επιβεβαιώνονται τα ταφικά έθιμα, η εξωστρέφεια της κοινωνίας, η «δίατα» οι πολυπληθυσμικές κρητικές πόλεις.
Σε επιγραφή του 6ου αι. π.χ., γραφή «βουστροφιδόν», γίνεται λόγος για νέους δρομείς και αναφέρονται κανονισμοί θρησκευτικών τελετών, όπως του Δία ως «πολιόχου», των Μουσών, της Αρτέμιδος και της Δήμητρας. Η Ελεύθερνα θα ενταχθεί στο Ρωμαϊκό οδικό δίκτυο και την ίδια περίοδο διαθέτει λαξευτή δεξαμενή χωρητικότητας 4500 κ.μ. νερού και υδρευτικό δίκτυο με λαξευμένα κανάλια. Η πόλη εγκαταλείπεται πλήρως τον 14ο αιώνα.

Μοιράσου το άρθρο: