Τις πρώτες περίπου 20 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου, παρέδωσε στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου και του ΠΑΓΝΗ, το Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής, της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.  

Η παράδοση των μασκών στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου, έγινε μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή, Δημήτρη Γεωργόπουλο, διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και την ιατρό της ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου, Ηλιάνα Χαραλάμπους.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι με την τεχνολογική υποδομή και την τεχνογνωσία που διαθέτει, συμβάλλει στη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την κάλυψη των αναγκών στην Περιφέρεια Κρήτης σε προστατευτικές μάσκες προσώπου για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ και των ΤΕΠ των νοσοκομείων της Κρήτης, σε συνεννόηση με τη ΔΥΠΕ Κρήτης.

Η δυναμικότητα κατασκευής των προστατευτικών μασκών προσώπου είναι περίπου 250 μάσκες την εβδομάδα. Η παράδοση των μασκών αυτών από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Κρήτης και τη ΔΥΠΕ Κρήτης, που θα αναλάβουν τη διανομή τους στα νοσοκομεία της Κρήτης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Οι προστατευτικές μάσκες προσώπου για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκτυπώθηκαν τρισδιάστατα, χρησιμοποιώντας ως υλικό εκτύπωσης το πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα βιοσυμβατό και πιστοποιημένο πολυμερές, το οποίο αποστειρώνεται εύκολα, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική, στη βιοϊατρική και στην εμβιομηχανική.

Η εργασία υλοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, αποτελούμενη από τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου, Δρ. Νεκτάριο Βιδάκη, τον επίκουρο καθηγητή, Δρ. Μάρκο Πετούση, τον υποψήφιο διδάκτορα, Μανόλη Βελιδάκη και το μεταπτυχιακό φοιτητή, Μάνο Πορφυράκη.

Μοιράσου το άρθρο: