Την παρέμβαση της διευθύντριας της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, Αγγελικής Δαμιανάκη, υπεύθυνης για τη μονάδα covid-19, προκάλεσαν δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, σχετικά με τους δύο ηλικιωμένους που βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορονοϊό και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Με ανάρτησή της σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, σημειώνει ότι και οι δύο ασθενείς πάσχουν από υποκείμενο νόσημα, είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και μέσα σε χρονικό διάστημα μίας ημέρας επισκέφθηκαν την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθένας για διαφορετικό λόγο.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Δαμιανάκη αναφέρει:

«Μετά από πλήθος τηλεφωνημάτων που δέχθηκα για τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που νοσηλεύουμε στην Covid κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, αλλά και το πλήθος των ανακριβών δημοσιευμάτων που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατάλαβα ότι υπάρχει σύγχυση. Σαν υπεύθυνη της Covid κλινικής θα ήθελα να πω δυο λόγια:

Στην Covid κλινική του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύουμε δύο ηλικιωμένους έναν 87χρόνο κ ένα 76χρονο, με υποκείμενα νοσήματα που βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό sars-cov2, με τη μέθοδο RT-PCR σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Και οι δύο ασθενείς είχαν ένα κοινό σημείο: Επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες την καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ , ο ένας σαν ασθενής και ο δεύτερος συνόδευε την ασθενή σύζυγό του. Οι επισκέψεις αυτές είχαν χρονική διαφορά μόνο μιας ημέρας. Ήδη οι επιτροπές δημόσιας υγείας ιχνηλατούν τις επαφές τους σε ΠΑΓΝΗ και Χανιά και μέχρι στιγμής όλοι βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό.

Ένα δεύτερο δείγμα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος στον 87χρόνο βρέθηκε αρνητικό για τον κορονοϊό sars-cov2 και πολλοί έσπευσαν να πουν ότι τελικά ο ασθενής δεν είχε τη νόσο. Έτσι προκλήθηκε σύγχυση. Θέλω να σας ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο ότι από τη στιγμή που το αρχικό δείγμα του 87χρονου ήταν θετικό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί από τον covid19 . Το δεύτερο δείγμα που βγήκε αρνητικό δεν αναιρεί ότι ο ασθενής πάσχει από covid 19. Ο ασθενής πάσχει από covid 19 και το δείγμα ήταν ψευδώς αρνητικό, είτε λόγω του ότι το υλικό που πήραμε προς εξέταση δεν ήταν ικανοποιητικό, είτε διότι ο ιός έχει κατέβει προς το κατώτερο αναπνευστικό οπότε δεν φάνηκε στο ρινοφαρυγγικο υλικό, είτε τελικά ο ασθενής είχε πολύ χαμηλό ιϊκό φορτίο που σημαίνει ότι η νόσος βρίσκεται σε αποδρομή.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο ασθενείς παρακολουθούνται στενά με όλη την προσοχή που τους αρμόζει. Θέλω να ξέρετε ότι ο ιός είναι εδώ και τώρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί για την τήρησή των κανόνων υγιεινής. Οι γιατροί της Covid κλινικής παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό χρειαστεί τη βοήθεια μας. Ήδη από τις αρχές του Μάρτη έχουμε διαχειριστεί πολλά περιστατικά με συμπτωματολογία ύποπτη για λοίμωξη από Covid 19, αφιερώνοντας πολλές ώρες εργασίας μακριά από τα σπίτια και τις ανάγκες των οικείων μας, αλλά είναι δική μας επιλογή και είμαστε έτοιμοι».

Μοιράσου το άρθρο: