Η πρόταση, οι άξονες και οι επενδυτικές προτεραιότητες της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, με τίτλο: «Ηράκλειο έξυπνη- συνεκτική πόλη, τόπος συνάντησης 5+1 πολιτισμών», παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο Γιώργος Σισαμάκης, αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου, παρουσιάζοντας τους αναπτυξιακούς στόχους της δημοτικής αρχής για την ΣΒΑΑ δήλωσε: «Οι στόχοι αφορούν μια δέσμη παρεμβάσεων με τις οποίες θα πετύχουμε αυτό που λέμε συνοχή στην πόλη, συνοχή στην οικονομία, συνοχή στην κοινωνία ώστε το Ηράκλειο να γίνει μια αξιοβίωτη πόλη. Βρισκόμαστε στη χρονική στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η φάση του σχεδιασμού και της ωρίμανσης και προχωρούμε πλέον στο τελικό στάδιο της υλοποίησης των έργων, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της παρούσας δημοτικής περιόδου».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αναστασάκης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Καθημερινότητας, τόνισε τις αλλαγές που φέρνει η ΣΒΑΑ στην καθημερινότητα της πόλης, σημειώνοντας: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί  ύστερα από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, για τον οποίο εργαστήκαμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, περνάμε πλέον στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την καθημερινότητα από τα οποία θα ωφεληθούν οι δημότες της πόλης μας. Επίκεντρο αποτελούν τα ενετικά τείχη, στα οποία γίνονται έργα αναστήλωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και ανάδειξής τους μέσω της διαμόρφωσης ενός ισόπεδου τμήματος των τειχών σε μια διαδρομή περιπάτου και ποδηλάτου μεγαλύτερης των 3,5 χιλιομέτρων, στην οποία οι επισκέπτες του μνημείου θα έρχονται σε επαφή με την ιστορία και το τοπικό περιβάλλον της πόλης».

Για τις κατευθύνσεις της ΣΒΑΑ μίλησε ακόμη η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου, Ευγενία Στυλιανού, ενώ τοποθετήθηκαν η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη, καθώς και οι εκπρόσωποι των παρευρισκομένων φορέων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης μέλη της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη αλλά και αρκετοί δημότες.

Οι παρεμβάσεις της ΣΒΑΑ στην πόλη του Ηρακλείου αφορούν έργα υποδομής αλλά και άυλες δράσεις, οι οποίες αξιοποιώντας την ψηφιακή εποχή, στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τόσο στην επιχειρηματικότητα, που είναι ο βασικός στόχος, όσο και στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αφορούν επίσης έργα κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως είναι η κατάρτιση, η πιστοποίηση και η συμβουλευτική για νέους άνεργους συμπολίτες μας εντός της περιοχής παρέμβασης. Στην ΣΒΑΑ έχουν ενταχθεί βιοκλιματικές αναβαθμίσεις περιοχών, όπως αυτή της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, καθώς επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο της Ανδρόγεω, ενώ παράλληλα έχει υποβληθεί το έργο του ισόπεδου τμήματος των τειχών, ένα μεγάλο έργο το οποίο  εντάσσει τα τείχη στη λειτουργία της πόλης, αναδεικνύοντάς τα παράλληλα ως ένα πολύ σημαντικό μνημείο.

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης εφαρμόζεται στην παλιά πόλη, σε τμήματα της παράκτιας αστικής ζώνης, στα δυτικά και στα ανατολικά της και αποτελεί τμήμα ευρύτερης περιοχής, όπου έχει εκπονηθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ). Η περιοχή που επιλέχθηκε συγκεντρώνει τα απαραίτητα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα την παλιά πόλη, τις υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού χώρου καθώς και τη σύνδεση της παλιάς πόλης και της Κνωσού με το παράκτιο μέτωπο και το λιμάνι – κόμβο κρουαζιέρας.

Μοιράσου το άρθρο: