Σε διαρκή επιφυλακή έχουν τεθεί από χθες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κρήτης, που, στη σκιά της καταστροφικής φωτιάς στην Εύβοια, με συνεχείς περιπολίες επιχειρούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ανάλογης έκτασης συμβάντων.
Χθες, αργά το απόγευμα, η Πυροσβεστική κλήθηκε να παρέμβει σε μία ακόμη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύο εστίες στις Σίσσες Ρεθύμνου. Στο σημείο έσπευσαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με δώδεκα άνδρες, και ένα πεζοπόρο τμήμα, που κατάφεραν γρήγορα να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, πριν πάρει διαστάσεις.
Τα περιστατικά πυρκαγιών στα οποία καλούνται να παρέμβουν οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη είναι καθημερινά. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 31 Ιουλίου η Υπηρεσία έχει καταγράψει 3.000 συμβάντα στο νησί, ενώ τα 1.100 αφορούν περιπτώσεις στο νόμο Ηρακλείου.
Η ανησυχητική αυτή επισήμανση έγινε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης μετά από πρόσκληση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής τονίστηκαν οι ευθύνες πολιτών και φορέων καθώς και οι παραλείψεις που υπάρχουν ακόμη και σήμερα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μάλιστα, προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του Διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ηρακλείου, Αντιπύραρχου Μιχάλη Σεληνιωτάκη, σχετικά με τη στάση ορισμένων αυτοδιοικητικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να μην βρίσκω αρμόδιους αντιδημάρχους και τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας Δήμων. Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για Δήμο του νομού Ηρακλείου καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις για λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας προκλήθηκε για τρίτη φορά φωτιά σε χωματερή.

Μοιράσου το άρθρο: