Ξεκίνησε πριν από λίγο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Ηράκλειο η εκδίκαση της υπόθεσης διακίνησης μεταναστών από και προς την Κρήτη, που είχε αποκαλυφθεί το Μάρτιο του 2017. Κατηγορούμενοι είναι συνολικά 25 άτομα, 19 αλλοδαποί από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και τη Βουλγαρία και έξι Κρητικοί, μεταξύ των οποίων ένας πρώην αστυνομικός.
Πρόκειται για έναν 48χρονο πρώην αστυνομικό, δύο αδέρφια 27 και 28 ετών, καθώς και τρεις ακόμη άνδρες ηλικίας 40, 47 και 57 ετών. Υπενθυμίζεται ότι, με εξαίρεση τον 57χρονο, όλοι έχουν προφυλακιστεί.
Οι κατηγορούμενοι διώκονται για «συγκρότηση και διεύθυνση οργάνωσης περισσότερων των τριών ατόμων, με σκοπό την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων της εκβίασης, διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα και παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας». Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση από το Μάιο του 2016 έως το Μάρτιο του 2017. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε διεθνή εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε οργανωθεί μέσω περιφερειακών δικτύων, μεταφέροντας παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα, μέσω Κρήτης. Τελικός προορισμός των μεταναστών ήταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν, κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκαν, σε άθλιες συνθήκες, σε ένα σπήλαιο στον Τσουτσουρα και σε μια μάντρα στο Δεμάτι, στα νότια του νομού Ηρακλείου, 113 πρόσφυγες.

Μοιράσου το άρθρο: