????????????????????????????????????

Τον ερευνητικό σταθμό παρακολούθησης της ατμόσφαιρας στην Φινοκαλιά του δήμου Αγίου Νικολάου, επισκέφθηκαν στελέχη του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης. Ο σταθμός, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας θα ενισχυθεί, ενώ προχωρεί και η εγκατάσταση νέων σταθμών μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων σε Χανιά και Ηράκλειο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Στην Φινοκαλιά καταγράφονται σημαντικές κλιματικές παράμετροι, όπως οι συγκεντρώσεις των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η επίδραση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ακτινοβολία.
Τα στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρεια Κρήτης ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του σταθμού από τους αρμόδιους επιστήμονες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την διευθύντρια του ΕΠΕΧΗΔΙ, Καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου και τον ερευνητή Δρ. Νίκο Καλυβίτη.

Στη περιοχή της Φινοκαλιάς όπου βρίσκεται ο ερευνητικός σταθμός, δεν παρατηρούνται σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες, και ο σταθμός θεωρείται αντιπροσωπευτικός για την παρακολούθηση και καταγραφή του ατμοσφαιρικού υποβάθρου της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι ο παλαιότερος σταθμός παρατήρησης της σύστασης της ατμόσφαιρας στην

Μοιράσου το άρθρο: