Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για την ανάπτυξη του Μυλοποτάμου, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο 34ο αναπτυξιακό συνέδριο Μυλοποταμιτών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο χωριό των κεραμοποιών, τις Μαργαρίτες.
Το Σύμφωνο το οποίο θα υπογράψουν η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμου Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Ρεθύμνου, η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και τοπικοί φορείς θα προβλέπονται συγκεκριμένα βήματα και διαδικασίες για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
– Να τεθεί ως ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός του από κατοίκους και επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να καταρτιστούν συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα καθώς και να γίνει ειδική ενημέρωση για θέματα όπως ο διαχωρισμός των απορριμμάτων και η δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης.
– Να υλοποιηθεί ειδική καμπάνια προβολής και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μυλοποτάμου (περιβάλλον, πολιτισμός, γαστρονομία, κ.α. ).
– Να αναληφθεί ειδική πρωτοβουλία για τη προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων όπως η Ζώμινθος και η Αξός.
– Να υποστηριχθεί η δημιουργία ιστορικού αρχείου και αρχείου καταγραφών σε όλα τα χωριά του Μυλοποτάμου που θα συνοδεύεται από την ψηφιοποίηση του υπάρχοντος σε κάθε οικογένεια φωτογραφικού υλικού και τη διάσωση και φύλαξη παλιών αρχείων, εμπορικών βιβλίων, συγγραμμάτων που αναφέρονται στην ιστορία του οικισμού.
– Σε συνεργασία με τους δήμους, την περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία, να υλοποιηθούν καμπάνιες ενημέρωσης για την ασφαλή οδήγηση και την μη χρήση του αλκοόλ.
– Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη καθιέρωση νέων ειδικοτήτων σε ΙΕΚ και τη διδασκαλία Τεχνών όπως Λιθοδομία και λιθοξοΐα, Αγγειοπλαστική, Τέχνη του ξύλου και Μεταλλοτεχνία, Οργανοποιία και υφαντουργία.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πλήθους κόσμου, του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτών, αιρετών του πρώτου και δεύτερου βαθμού και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.

Μοιράσου το άρθρο: