Συνεργασία για την αντιπυρική προστασία

Η ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των πολιτών, με έμφαση στην πρόληψη, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντηση εργασίας για την θωράκιση της Κρήτης απέναντι στις πυρκαγιές κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο που διοργάνωσαν από κοινού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια Κρήτης με τις Πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο ξενοδοχείο Ibis με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Δασικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, όλων των Δήμων του νησιού καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στόχος της συνάντησης είναι η προώθηση δράσεων ενημέρωσης για την πρόληψη και την αποτροπή υπαίθριων πυρκαγιών αλλά και η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα σε επίπεδο καταστολής.
“Θέλουμε να επικαιροποιήσουμε τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας μας, κατά νόμο, για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε” δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης. Και πρόσθεσε: “Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη των τελευταίων ετών και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει μία ιδιαίτερη εγρήγορση και από τις Υπηρεσίες και από τους πολίτες. Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη από τα προηγούμενα έτη, γιατί είχαμε έναν πολύ βαρύ χειμώνα, έχουμε πάρα πολύ χόρτο στην ύπαιθρο, άρα έχουμε πολύ καύσιμη ύλη. Αυτή τη στιγμή, με το παραμικρό ατύχημα θα δημιουργηθεί τεράστιο συμβάν στην ύπαιθρο. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για να προλάβουμε το κάθε συμβάν “.
“Επιχειρούμε κυρίως προληπτικά μέσα από τις ενέργειες των δασικών υπηρεσιών” δήλωσε από την πλευρά της η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη. Όπως διευκρίνισε: “Οι ενέργειες που έχουν γίνει αφορούν κυρίως καθαρισμούς σε ευαίσθητα κι επικίνδυνα δασικά οικοσυστήματα. Υπάρχει άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έτσι ώστε να υπάρχουν περίπολα και βάρδιες καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας στην ύπαιθρο. Με τα μέσα που έχουμε, είμαστε σε ένα αρκετά καλό βαθμό προετοιμασίας. Η συνεργασία μας με τις Υπηρεσίες μπορεί να μας διασφαλίσει από ένα μεγάλο συμβάν, διότι υπάρχουν οι συνθήκες για να συμβεί κάτι τέτοιο. Είμαστε όλοι σε μία επιφυλακή”.
Την ανάγκη συνεργασίας επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. “Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, γιατί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που υπήρχαν τον χειμώνα θα υπάρχουν δυσκολίες την καλοκαιρινή περίοδο” ανέφερε και τόνισε εμφατικά τη σημασία της πρόληψης. Πρόσθεσε ακόμη: ” Παράλληλα, εμείς από την δική μας πλευρά τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτήσαμε με πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ εξοπλισμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτό που ζητούμε όμως είναι ο εξοπλισμός που έρχεται στην Κρήτη, να παραμένει στην Κρήτη ή να μην παίρνετε εξοπλισμός στην Αθήνα από μηχανήματα που βρίσκονται στο νησί μας. Τα μηχανήματα που αγοράζουμε για την Κρήτη θα πρέπει να μένουν στην Κρήτη”.
Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος Ηρακλείου για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου απαρίθμησε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, τονίζοντας και αυτός την ανάγκη συνεργασίας των φορέων. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ηρακλείου έχει προμηθευτεί περισσότερα από δέκα νέα χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία συμμετέχουν σε όλες τις επιχειρήσεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα, το οποίο παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική. Επίσης αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος κρίσεων με τη συνδρομή πτητικών μέσων drones. Όπως εξήγησε, κατατέθηκε η πρόταση για έγκριση της προμήθειας στην διαχειριστική αρχή και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος