Μόνο με τη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τα άλλα αρμόδια Υπουργεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την μεγάλη κρίση, την οποία  έχει προκαλέσει η πανδημία της covid-19 στον κλάδο του τουρισμού.

Αυτό τόνισε σήμερα Δευτέρα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υποδεχόμενος στην Περιφέρεια τον υφυπουργό Τουρισμού, Μανόλη Κόνσολα, και την γενική γραμματέα του Υπουργείου, Βίκυ Λοΐζου.

«Ο στόχος μας είναι κοινός. Να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες στο τουριστικό μας προϊόν την φετινή χρονιά, για να μπορούμε να ατενίζουμε τον επόμενο χρόνο με μεγαλύτερη αισιοδοξία», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης. Παράλληλα, τόνισε ότι καμία Περιφέρεια δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχεδιασμό, εάν δεν υπάρχει συμπόρευση με το Υπουργείο Τουρισμού. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της Κρήτης διαμορφώνεται από τον τουρισμό επεσήμανε πως: «προετοιμαζόμαστε για την επόμενη δεκαετία στην Κρήτη και οραματιζόμαστε την «πράσινη» ανάπτυξη που χρειάζεται το νησί μας με τις απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, όπως επίσης τα απαιτούμενα έργα για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών. Η Κρήτη διαθέτει τουριστικές σχολές, οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν και το ζητούμενο είναι οι νέοι που αποφοιτούν να βρίσκουν εργασία». Τέλος, ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε την επόμενη χρονιά ο τουρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από την πλευρά του στις δηλώσεις του ο κ. Κόνσολας υπογράμμισε ότι, «στη σημερινή συνάντηση διαπιστώσαμε ότι, ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευάλωτο προϊόν και το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης προσαρμόζεται απόλυτα στο στρατηγικό δεκαετές που σχεδιάζει το Υπουργείο Τουρισμού. Η Κρήτη είναι σύστοιχη με τις ανάγκες της αγοράς για ιδιωτικές υποδομές και τον εκσυγχρονισμό των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων για δημόσιες επενδύσεις, για την «πράσινη» οικονομία, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την τουριστική εκπαίδευση, για τον θεματικό τουρισμό», και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι να συνεχίζουμε από την Κρήτη να στέλνουμε το μήνυμα της ασφαλούς Κρήτης, κάτι που αναγνώρισε και η Βρετανική Κυβέρνηση που επανένταξε την Κρήτη σε ασφαλή προορισμό σε επίπεδο Ευρώπης».

Ο κ. Κόνσολας παράλληλα εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του σήμερα στην Περιφέρεια και την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. «Θέλω να ευχαριστήσω τους Κρητικούς που διαχρονικά έχουν «κτίσει» το τουριστικό θαύμα στην Κρήτη και στην Ελλάδα. Στα ηνία της Περιφέρειας είναι ένας εξαιρετικός Έλληνας, ένας πολύπειρος άνθρωπος που υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση, ενώ η συμμετοχή του σε Κυβερνητικά και Ευρωπαϊκά όργανα ως Ευρωβουλευτής, δίνει το δικαίωμα αυτή την χρονική συγκυρία, που είναι η μεγαλύτερη κρίση στον τουρισμό, να ελπίζουμε ότι με τον Σταύρο Αρναουτάκη, την Περιφερειακή Αρχή, το Περιφερειακό Συμβούλιο, προχωράμε δυνατά μπροστά για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που η χώρα δεν έχει ξαναζήσει».

Στο Δήμο Ηρακλείου

Νωρίτερα ο Υφυπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με το δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό στο δημαρχείο και είχαν σύσκεψη για την πόλη και την τουριστική προβολή της.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου «είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για τα μέτρα  που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, που έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες από την κρίση του κορονοϊού». Παράλληλα ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε στην φετινή δύσκολη χρονιά επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα του τουρισμού στο Ηράκλειο δεν ήταν ανεπιτυχές αφού τα κρούσματα που εντοπίστηκαν δεν σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις αφίξεις ξένων επισκεπτών αλλά κυρίως στην διακίνηση του εσωτερικού τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξισορρόπηση που υπήρξε σχετικά με τα κρούσματα, αναφέροντας ότι δεν είναι τυχαία η κήρυξη της Κρήτης ως ασφαλής προορισμός από την Μεγάλη Βρετανία. Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε βιώσιμο το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου για τον τουρισμό σημειώνοντας ότι βρίσκεται εδώ για να το στηρίξει.

Μοιράσου το άρθρο: