Παρά την περιορισμένη βλάστηση, η Κρήτη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα. Περισσότερα από δύο χιλιάδες είδη φυτά, ανάμεσά τους 212 ενδημικά, διαμορφώνουν τα σκληροτράχηλα και ξεχωριστά οικοσυστήματα του νησιού. Το κυπαρισσόδασος των Λευκών Ορέων, τα φοινικοδάση του Βάι και του Πρέβελη, ακόμη και τα «κεδροδάση» των Χανίων, της Γαύδου και της Χρυσής, που δεν αποτελούνται από κέδρους, αλλά από αρκεύθους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους. Όπως τα γκρεμνά, οι κρεμαστοί κήποι της Κρήτης, όπου έχει «καταφύγει» για να διασωθεί ο δίκταμος ή έρωντας, και οι φρυγανότοποι, που μετά από τα τροπικά δάση, είναι τα πιο πλούσια σε χλωρίδα οικοσυστήματα.
Για την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των δασών και γενικότερα της χλωρίδας του νησιού μίλησε σήμερα στην τέταρτη κατά σειρά εκπομπή της σειράς «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» με τίτλο «Ορεινά δάση, πεδινά δέντρα» ο γεωπόνος – βοτανικός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλης Αβραμάκης. Ακολουθεί ολόκληρη η εκπομπή:
Ο κ. Αβραμάκης εργάζεται στο Τμήμα Βοτανικής του Μ.Φ.Ι.Κ. και διδάσκει περιστασιακά σαν ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Κρήτης, στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας και στα ΠΣΕ του Τεχνολογικού Ιδρύματος του νησιού, στο Τμήμα Διαχείρισης Γεωργικών Οικοσυστημάτων, τα μαθήματα: Γενετική, Βελτίωση Φυτών, Συστηματική Βοτανική, Αρωματικά Φυτά, και Φυτοοικολογία. Επίσης, έχει εργαστεί στο Εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης φυτών του ΤΕΙ Κρήτης και ειδικότερα στο πρόγραμμα «Δημιουργία και Μαζική παραγωγή σπόρων για τις καλλιέργειες θερμοκηπίων», σε επιτελικές θέσεις στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου και στην Εταιρία Διαχείρισης Τεχνικής Βοήθειας στο «Πρόγραμμα Αναμπέλωσης λόγω Φυλλοξήρας». Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία υλοποίησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Η σειρά «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί» είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ Ηρακλείου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης και βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που έχει εκδώσει το Μουσείο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Μεταδίδεται κάθε Τρίτη, στις 11 το πρωί, από τις συχνότητες της ΕΡΤ Ηρακλείου, στους 97,5 και στους 105,6 στα FM καθώς και από το διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://webradio.ert.gr/heraklio.

Μοιράσου το άρθρο: