Μόλις λειτουργήσει ο σταθμός μετατροπής του ηλεκτρικού ρεύματος της Δαμάστας, θα διακόψει τη λειτουργία του ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Τη διαβεβαίωση αυτή πήρε χθες ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Υπήρξε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της καλωδιακής σύνδεσης Αττικής- Ηρακλείου, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχει ήδη υπάρξει καθυστέρηση και συμφωνήθηκε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ενώ συμφωνήθηκε ο ΑΔΜΗΕ να επανεξετάσει το αίτημα του Δήμου για αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μποκέας, αφού ευχαρίστησε τους κυρίους Χατζηδάκη και Αυγενάκη καθώς και το βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη για τη συνάντηση, ανέφερε:

«Ενημερώσαμε τον Υπουργό για τις πάγιες θέσεις μας και ζητήσαμε να αναγνωριστεί εμπράκτως η επιβάρυνση που έχει δεχτεί το Μαλεβίζι όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ο σημαντικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στο εξής ως ενεργειακός κόμβος όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ουσιαστικά της Ανατολικής Μεσογείου. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα δεν είναι ενδεδειγμένη πρόταση, και για το λόγο αυτό ζητήσαμε να εξαντληθούν τα περιθώρια και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την περιοχή. Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, θα σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις διαβουλεύσεις.

Θέσαμε επίσης το επιτακτικό αίτημα για κλείσιμο του εργοστασίου των Λινοπεραμάτων και απόδοση της περιοχής στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, στο σχεδιασμό του Υπουργείου εντάσσεται το κλείσιμο του ΑΗΣ, με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Μιλήσαμε παράλληλα, για την αναγκαία απόδοση αντισταθμιστικών οφελών από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά. Είναι η πρώτη φορά που το Μαλεβίζι διεκδικεί επίσημα αντισταθμιστικά για τους δημότες του. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και αποδέχτηκε το αίτημά μας. Ξεκινάμε, λοιπόν, άμεσα με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ τις συζητήσεις. Φθηνότερο ρεύμα για όλους, χρήματα για αναπτυξιακές μελέτες και έργα με περιβαλλοντικό πρόσημο, είναι προτάσεις που θέσαμε στο τραπέζι και θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

Στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι να καταστήσουμε το Μαλεβίζι από επιβαρυμένο τόπο, τόπο βιώσιμο, ενεργειακά ανεξάρτητο, ενισχυμένο με περιβαλλοντικές δράσεις και έργα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Μοιράσου το άρθρο: