Τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, στην προστασία και σωτηρία του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη επιχείρησαν να αναδείξουν κατά την χθεσινή τους απολογία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο 46χρονος ακτιβιστής από το Ρέθυμνο και ο 61χρονος μεσίτης. Ισχυρίστηκαν ότι πρωταρχικός τους στόχος ήταν να προστατεύσουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη από τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την απαγωγή του και πρόσθεσαν ότι κοιμούνται με ήσυχη την συνείδησή τους γιατί έκαναν ότι μπορούσαν δεδομένων των συνθηκών για να βοηθήσουν τον απαχθέντα.
Ο Ευγένιος όπως αποκαλούσε τον 46χρονο ακτιβιστή ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, επειδή ήταν πολύ καλός μαζί του, ισχυρίστηκε κατά την μαραθώνια απολογία του, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και αν δεν αντιδρούσε στα σχέδια των ανθρώπων που απήγαγαν τον επιχειρηματία, οι οποίοι ήθελαν να τον μεταφέρουν εκτός Κρήτης, σήμερα ίσως ο απαχθείς να μην ήταν ανάμεσά μας.
“Πρωταρχικός μου στόχος ήταν να προστατεύσω αυτόν τον χρυσό άνθρωπο, γι αυτό και έβαλα στην ομάδα δικούς μου ανθρώπους είπε αναφερόμενος στον 61χρονο μεσίτη και τον τελευταίο φύλακα του επιχειρηματία στην μάντρα από όπου απελευθερώθηκε.
Ο ίδιος όπως είπε ενεπλάκη στην υπόθεση ένα 15νθήμερο μετά την απαγωγή όταν μετά από υπόδειξη του 47χρονου συγκατηγορούμενού του, τον προσέγγισε ένας Ρώσος και του πρότεινε να φροντίζει ένα άτομο, το οποίο στην πορεία έμαθε ότι ήταν ο επιχειρηματίας. Ισχυρίστηκε ότι ένιωθε πολύ μεγάλη ψυχολογική πίεση γι αυτό που έκανε το οποίο ήταν κόντρα στον χαρακτήρα του και στην στάση ζωής του, γι αυτό και υπέστη έμφραγμα λίγο διάστημα μετά.
Ενδιαφέρον έχει το σημείο όπου ο 46χρονος περιέγραφε στην έδρα την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρήκε τον επιχειρηματία και πως του άνοιξε την καρδιά του εκφράζοντας τους φόβους του ότι ίσως η οικογένειά του να τον έχει ξεχάσει. Η πρόεδρος αντιλήφθηκε από το ακροατήριο ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης χαμογελούσε και τον κάλεσε να πλησιάσει την έδρα όπου ο επιχειρηματίας επανέλαβε ότι ο ακτιβιστής που συμπεριφέρθηκε ανθρώπινα και του πρότεινε να κάνει τον άρρωστο για να πιέσει τους απαγωγείς του. “Ίσως να του είπα και όσα σας είπε για την οικογένειά μου”, ανέφερε.

“Ημουν ένας βλάκας ταχυδρόμος όχι διαπραγματευτής”

Ο 61χρονος μεσίτης από το Ρέθυμνο, στον οποίο αποδίδεται ρόλος διαπραγματευτή με την οικογένεια τους τελευταίους δύο μήνες της απαγωγής, ισχυρίστηκε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση για να βοηθήσει τον φίλο του, τον 46χρονο ακτιβιστή. “Αυτό ήταν το ένα μου λάθος, που προσπάθησα να βοηθήσω. Το άλλο μου λάθος ήταν που έμπλεξα και την 16χρονη κόρη μου” είπε. Την ανήλικη χρησιμοποίησε για την αποστολή μιας από τις 4 επιστολές για τις οποίες ομολόγησε ότι έλαβε οδηγίες να στείλει στην οικογένεια Λεμπιδάκη. “¨Ημουν εκτός εαυτού. Είχε αλλάξει ο χαρακτήρας μου, ήμουν νευρικός, κοίταζα πίσω από την πλάτη μου, μήπως με παρακολουθούν. Ο φόβος μου, η απογνωσή μου, δεν με άφησε να δω το λάθος που έκανα με το παιδί μου. Αυτό με βασανίζει ακόμη”, είπε.
Χαρακτήρισε τον εαυτό του έναν βλάκα ταχυδρόμο που ήθελε να βοηθήσει τον φίλο του και όχι διαπραγματευτής με την οικογένεια Λεμπιδάκη και ισχυρίστηκε ότι δύο από τις επιστολές του έδωσε να αποστείλει ο 46χρονος ακτιβιστής και τις άλλες δύο ο ιδιοκτήτης της μάντρας. “Δεν γνώριζα κανέναν άλλο και δεν ήθελα να ξέρω κιόλας”, ανέφερε.
“Στόχος μας ήταν να απελευθερώσουμε τον Μιχάλη Λεμπιδάκη” ισχυρίστηκε ενώ στην ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου για τα οφέλη που θα είχε ο ίδιος από την υπόθεση αυτή, είπε ότι ο ακτιβιστής δεν του είχε τάξει χρήματα. “Είχα όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι αν κάνουμε κάτι καλό και ο άνθρωπος επιστρέψει στην οικογένειά μου θα μας ανταμείψει για την στάση μας”, είπε.
“Οι πράξεις μου δεν είναι αυτές ενός καλού ανθρώπου, δεν είναι όμως και εγκληματικές. Δεν περίμενα να φτάσω 60 χρονών για να κάνω τέτοιες πράξεις. Είναι κάτι που βασανίζει και τους τρεις μας” πρόσθεσε αναφερόμενος στον ακτιβιστή και τον ιδιοκτήτη της μάντρας. “Δεν ξέρω αν φτάνει το συγνώμη για τις κακές μας πράξεις”.
Σήμερα ολοκληρώνονται οι απολογίες των κατηγορουμένων, με τους 4 που έχουν σειρά, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Μοιράσου το άρθρο: