Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στο Γάζι, το μνημόσυνο στη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς καταχτητές στις 3 και 14 Ιουνίου του 1942, ως αντίποινα για το μεγάλο σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου και την εκτέλεση συνεργατών των Γερμανών.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, των βουλευτών Μάξιμου Σενετάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου,  Μανώλη Συντιχάκη και Γιώργου Λογιάδη, των αντιπεριφερειαρχών, Νίκου Συριγωνάκη, και Λάμπρου Βαμβακά, του δημάρχου Μαλεβιζίου, Μενέλαου  Μποκέα,, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.

Μετά το μνημόσυνο ο κ. Αυγενάκης σε δηλώσεις του σημείωσε: «Τον Ιούνιο του 1942, 62 ήρωες συμπολίτες μας εκτελέστηκαν. Η θυσία των ηρώων που τιμούμε σήμερα, συγκίνησε και εξακολουθεί να συγκινεί όλους τους Έλληνες πατριώτες. Η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των συμπατριωτών μας αποτελεί υπόδειγμα παραδειγματισμού, θαυμασμού και αγωνιστικότητας. Τιμούμε τη θυσία και τη μνήμη τους. Την ίδια στιγμή, οι πικρές μνήμες που μας κληροδότησαν οι συγκρούσεις του παρελθόντος, πρέπει να χαλυβδώνουν τη θέλησή μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, συνεργασία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε: «Συμπληρώνονται εβδομήντα οκτώ χρόνια από τον Ιούνιο του 1942. Στις 3 και 14 εκείνου του μηνός, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, συνεχίζοντας τις θηριωδίες που διέπρατταν καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής.

Οι 62 Εθνομάρτυρες -ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940 – αντιμετώπισαν το ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα με υπερηφάνεια, έχοντας επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της Ελευθερίας, με τίμημα την ίδια την ζωή τους.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του τόπου μας, είχε ακόμη δυσβάστακτα χρόνια, αναρίθμητες απώλειες και αμέτρητες πράξεις ηρωισμού. Εντούτοις, η θυσία των 62 εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, δεν λησμονήθηκε ποτέ. Είναι πάντα παρόντες στην συλλογική μας μνήμη, σύμβολα θάρρους, πατριωτισμού και αυταπάρνησης, για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενεές».

Μοιράσου το άρθρο: