Το μνημόσυνο των 62 Μαρτύρων του Ηρακλείου που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς καταχτητές στις 3 και στις 14 Ιουνίου του 1942, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11 το πρωί στον τόπο της εκτέλεσης, στο  εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι, από το Δήμο Ηρακλείου.

Ο Γεώργιος Κάβος στο έργο του: «Γερμανοϊταλική Κατοχή και Αντίσταση Κρήτης 1941-1945» αναφέρει: «Στις 3 Ιουνίου 1942 ο Διοικητής Φρουρίου Κρήτης Στρατηγός Αλ. Αντέ αποφάσισε, σύμφωνα με το δόγμα της ομαδικής ευθύνης, να επιβάλλει αντίποινα και στην πόλη του Ηρακλείου για την απόπειρα εκτελέσεως του Διοικητή Χωροφυλακής, Ιωάννου Πωλιουδάκη, και το φόνο του Προέδρου της Κοινότητος Αγίας Βαρβάρας Μιχ. Χουστουλάκη και απέστειλε διαταγή στο Στρατιωτικό Διοικητή Ν. Ηρακλείου Υποστράτηγο Φόλκμαν να εκτελεστούν 12 όμηροι, μεταξύ των οποίων να είναι και οι κορυφαίοι των Ηρακλειωτών, ώστε να τρομοκρατηθούν όλοι οι κάτοικοι του Ν. Ηρακλείου και να ασκήσουν πίεση στους Αρχηγούς των ενόπλων ανταρτικών ομάδων του Ψηλορείτη να σταματήσουν τις εκτελέσεις των συνεργατών των Γερμανών. Πραγματικά ο Φόλκμαν σε συνεργασία με τον αρχηγό της Γκεστάπο Ταγματάρχη Χάρτμαν και με σύμφωνη γνώμη πιθανώς του Νομάρχη Ηρακλείου Ιωάννη Πασσαδάκη και του Διοικητή Χωροφυλακής Ιωάννη Πωλιουδάκη κατάρτισε τον πίνακα εκείνων που θα εκτελούσαν, οι οποίοι ήταν: 1. Μηνάς Γεωργ. Γεωργιάδης, πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου. 2.Τίτος Γεωργ. Γεωργιάδης, Δικηγόρος- Πολιτευτής τέως Γενικός Διοικητής Κρήτης. 3. Εμμ. Γεωργ. Γεωργιάδης, Έμπορος. 4. Μιχαήλ Σηφάκης Καθηγητής- Λυκειάρχης από την Αγία Βαρβάρα. 5. Μιχαήλ Γεωργ. Γκομέλης από τη Μικρά Ασία. 6. Νικόλαος Μιχ. Ανωγειανάκης από την Αγία Βαρβάρα. 7. Ζαχαρίας Λεων. Λεβής ή Λευί από τα Ιωάννινα. 8. Μενέλαος Κων. Πατεράκης από Αγία Βαρβάρα. 9. Ιωάννης Γεωργ. Σεμερτζάκης φοιτητής φιλολογίας από Ηράκλειο. 10. Ιωάννης Γεωργ. Φανουράκης Λοχίας από Ασίτες Μαλεβιζίου. 11. Χαμάμ Λεβής από το Βόλο Θεσσαλίας. 12. Βασίλειος Γεωργ. Σαμαρειτάκης από τον Πρινιά Μαλεβυζίου.

Στις 10 το πρωί στις 3 Ιουνίου 1942 άνδρες της Γκεστάπο παρέλαβαν από τα κρατητήρια της Γκεστάπο τους τρεις αδελφούς Γεωργιάδη και πήγαν στις φυλακές Αλικαρνασσού, απ’ όπου πήραν και τους υπόλοιπους και τους μετέφεραν στο Μετόχι Βιστάκη μεταξύ Ξεροποτάμου και Γάζι, πέντε περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Όταν έφτασαν εκεί, τους υποχρέωσαν και έσκαψαν ένα λάκκο με τα σκαπανικά εργαλεία που είχαν φέρει μαζί τους οι δήμιοί τους. Μετά τους έστησαν μπροστά στο λάκκο για να τους εκτελέσουν και τότε οι περισσότεροι έτρεξαν να σωθούν, αλλά ένα άλλο γερμανικό απόσπασμα που βρισκόταν λίγο πιο πέρα τους πρόλαβε και δεν σώθηκε κανένας.

Μετά το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου οι Γερμανοί αποφάσισαν να εκτελέσουν ακόμη 50 έγκριτους Ηρακλειώτες. Η Ανακοίνωση της εκτέλεσης από τους Γερμανούς όπως δημοσιεύθηκε στη γερμανόφιλη εφημερίδα του Ηρακλείου «Κρητικός Κήρυξ» στις 16 Ιουνίου 1942. «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ Εξ αιτίας σοβαράς ενέργειας σαμποτάζ (ήτις έλαβε χώραν κατά την νύκτα της 13 προς 14 Ιουνίου 1942) και εις την οποίαν ενέργειαν συμμετείχεν εμμέσως και μέρος του πληθυσμού, ετυφεκίσθησαν κατά την 14 Ιουνίου 1942 εις Ηράκλειον 50 όμηροι. Ο Διοικητής του Φρουρίου Κρήτης».

Εκείνη τη μέρα εκτελέστηκαν οι εξής: 1.Γεώργιος Σκουλάς, 2.Αντων. Καστρινάκης, 3.Γεώργιος Μεθυμάκης, 4.Σπύρος Μπογδάνος, 5.Νικόλ. Σουργιαδάκης, 6.Γεώργιος Βοΐλας, 7.Γεώργιος Κουρομιχελάκης, 8.Αλκιβ. Μαρής, 9.Νικόλαος Κατεχάκης, 10.Αριστειδ. Ραγκαβής, 11.Γεώργιος Σηφάκης ιερεύς, 11.Κων/νος Σημαιονόγλου, 12.Κων/νος Καρακωνσταντάκης, 13.Ζαχαρίας Καρβουνάκης, 14.Ιωάννης Αναγωνιάκης, 15.Εμμαν. Αποστολάκης, 16.Ευάγγ. Σηφάκης, 17.Δημήτριος Πατεράκης, 18.Νικόλαος Σηφάκης, 19.Δημήτρης Ανωγειανάκης, 20.Γεώργιος Πατεράκης, 21.Στυλιανός Καπετανάκης, 22.Μιχαήλ Κονδυλάκης, 23.Μιχαήλ Παπαδογιαννάκης, 24.Χρήστος Πετράκης, 25Νικόλαος Πετράκης, 26.Εμμαν. Κουτεντάκης, 27.Παύλος Κουτεντάκης, 28.Μιχαήλ Κουτεντάκης, 29.Ιωάννης Μετζάκης, 30.Ιωάννης Ρωμάνος, 31.Εμμαν. Μαυρονύχτης, 32.Γεώργιος Μαυρονύχτης, 34.Αντώνιος Βαρούχας, 35.Γεώργιος Μεταξάς, 36.Εμμαν. Μιγάδης ή Πλανόδιος, 37.Ιωάννης Μανουσάκης, 38.Δημήτριος Γρηγοράκης, 39.Ιεροθ. Κονταδάκης, 40.Παναγ. Φρυσούλης, 41.Μιχαήλ Περκατσούνης, 42.Χριστοφ. Παπαδάκης, 43.Νικόλαος Ηλιού, 44.Ανδρέας Τσεπαπαδάκης, 45.Εμμαν. Σπυριδάκης, 46.Γεώργιος Σαμαρείτης, 47.Χαραλαμπ. Σαμαρείτης, 48.Βασιλ. Σαμαρείτης, 49.Ιωάννης Μπαντουβάς, 50.Ιωάννης Αποστολάκης.

Μοιράσου το άρθρο: