Σε μια λιτή τελετή τμήθηκε στην Κυριακή στο πανδημοτικό ηρώο στο Σελί Αμιρών, η 77η επέτειος από το ολοκαύτωμα της Βιάννου και χωριών της επαρχίας Ιεράπετρας, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου 1943, με την εκτέλεση 461 κατοίκων.

Τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και τρισάγιο στο μνημείο των εκτελεσθέντων, προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλου. Στο χρονικό του ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, Γιώργος Παναγιωτάκης.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Η λιτή τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων προστασίας από τον covid-19 που ισχύουν για την Π.Ε. Ηρακλείου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων  αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας: «Το ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί ένα έγκλημα τομή στην σύγχρονη ιστορία, καθώς περικλείει όλη τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τον πόνο, το αίμα, την κραυγή και το θάνατο των κατοίκων της επαρχίας Βιάννου. Σήμερα, 77 χρόνια μετά τις μαρτυρικές ημέρες εκείνου του Σεπτέμβρη η επέτειος του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα τιμής. Τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του ναζισμού, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Η θυσία της Βιάννου αποτελεί για όλους μας μεγάλη παρακαταθήκη. Ένα σπουδαίο θεσμικό κεκτημένο, καθώς η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια. Τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού. Το μήνυμα της θυσίας τους είναι πανανθρώπινο και διαχρονικό. Τα ονόματά τους βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων».

Μοιράσου το άρθρο: