Μια φωτογραφία και λίγα λόγια από το δήμαρχο, Γιάννη Στεφανάκη, αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στο Οροπέδιο Λασιθίου, από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων 10 ημερών.

«Εδώ υπήρχε αγροτόσπιτο. Βούλιαξαν όλα μέσα στη γη», αναφέρει ο Δήμαρχος, δείχνοντας με τη φωτογραφία του μια μικρή λίμνη εκεί που υπήρχε το σπίτι. Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι άλλες χρονιές δεν έχει πέσει τόσο νερό όλο το χειμώνα.

Στο μεταξύ στο Οροπέδιο βρίσκεται ήδη 4μελες κλιμάκιο μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο ξεκίνησε αυτοψίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Δήμος από την πλευρά του ενημερώνει ότι όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές σε κτίρια από τις έντονες βροχοπτώσεις, παρακαλούνται να υποβάλλουν σχετική αίτηση στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για να γίνουν αυτοψίες στα κτίρια ιδιοκτησίας τους.

Όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί οι κτιριακές υποδομές τους, να συμπληρώσουν σχετική αίτηση για να γίνουν αυτοψίες. Επίσης όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί, καλούνται να κάνουν σχετική αίτηση διότι δύναται να δοθεί επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία καταγράφηκαν.

Ακόμη ενημερώνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει συγκροτήσει σχετική επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης ζημιών, η οποία αφορά στις επιχειρήσεις, δηλαδή σε πληγείσες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εμπορικά καταστήματα, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να αποζημιωθούν.

Ο Δήμος Οροπεδίου στα πλαίσια της ελαχιστοποίησης της ταλαιπωρίας για την παραπάνω διαδικασία, θα λειτουργήσει επικουρικά σαν φορέας υποδοχής των παραπάνω αιτημάτων και καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν τηλεφωνικά στο 2844340152 και να συμβουλεύονται την ιστοσελίδα του Δήμου www.lasithi.gov.gr.

Μοιράσου το άρθρο: