Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή του νέου κτηριακού συγκροτήματος της Περιφέρειας Κρήτης, στην ιστορική συνοικία «Λάκκος» του Ηρακλείου, στην «πλατεία του Υγειονομικού», προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία που υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το έργο ως εμβληματικό για την Περιφέρεια το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια.  Θα στεγαστούν στο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπου θα εξυπηρετούνται οι πολίτες αρτιότερα, ενώ προβλέπεται και 1,5 στρέμμα πράσινο προς δημόσια χρήση.

«Εκτιμούμε ότι μέσα σε δύο χρόνια το έργο αυτό θα είναι πανέτοιμο για να στεγαστούν υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά θα υπάρχει και μία καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ένα κτίριο βιοκλιματικό και επίσης ενάμισι στρέμμα ένας κήπος απέξω που θα είναι για όλους τους πολίτες του Ηρακλείου. Θεωρώ ότι αναβαθμίζεται πάρα πολύ η ευρύτερη περιοχή και να είμαστε καλά σε δυο χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλος Μπαριτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες, Γιώργος Αλεξάκης, Έφη Κουτεντάκη, Κώστας Φασουλάκης, Νίκος Συριγωνάκης, ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ηρακλείου, Μανόλης Φακουκάκης, και εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας, Ανδρέας Κατσαρός.

Το νέο διοικητήριο

Το έργο, πρόκειται να  κατασκευαστεί στην συνοικία «Λάκκος», στη θέση όπου προϋπήρχε το κτήριο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου, το λεγόμενο «Υγειονομικό».

Αφορά, στην ανέγερση κτηρίου γραφείων, αναψυκτηρίου , υποσταθμού της ΔΕΗ, μικρή πεζογέφυρα και πλήρης αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου της Περιφέρειας Κρήτης.

Το κτήριο γραφείων, διατάσσεται σε τέσσερις υπέργειους ορόφους και δύο υπόγειους. Στους υπέργειους ορόφους, συνολικού εμβαδού 3321 τ.μ. στεγάζονται οι χώροι κύριας χρήσης του κτηρίου και στα δύο υπόγεια συνολικού εμβαδού 1939 τ.μ., χώροι στάθμευσης, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων, αρχεία, αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι.

Στο ισόγειο εκτός των γραφείων και των λοιπών βοηθητικών χώρων, χωροθετείται αίθουσα σεμιναρίων, προβολών, ενώ τμήμα των εσωτερικών χώρων κίνησης και αναμονής του ισογείου και του Α΄ ορόφου λειτουργούν ως χώροι έκθεσης της τοπικής ιστορίας.

Στους τρεις επόμενους ορόφους χωροθετούνται χώροι γραφείων και οι απαραίτητοι βοηθητικοί τους χώροι. Η πρόσβαση των πεζών από τον υπαίθριο χώρο γίνεται μέσω τεσσάρων εισόδων στο επίπεδο του Ισογείου και μέσω δύο εισόδων στη στάθμη του Α΄ ορόφου. Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του συνόλου του υπαιθρίου χώρου του γηπέδου συνολικού εμβαδού 1703 τ.μ.

Η θέση του γηπέδου στην ιστορική γειτονιά του Λάκκου, η απόδοση του υπαίθριου χώρου στην πόλη ως χώρο ελεύθερης χρήσης από όλους, οι μικρές κλίμακες της περιοχής και είναι καταλυτικοί παράγοντες, που υπαγορεύουν τις βασικές επιλογές της αρχιτεκτονικής οργάνωσης και σχεδιασμού του συγκροτήματος.

Καθοριστικός παράγοντας στον σχεδιασμό και την επιλογή της οργάνωσης και των κατασκευαστικών λύσεων του κελύφους είναι ο προσανατολισμός, ο βιοκλιματικός και ενεργειακός σχεδιασμός, με στόχο την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το κτήριο γραφείων οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό τριώροφο αίθριο, που αποτελεί τον εσωτερικό ενδιάμεσο “δημόσιο” χώρο, συντελεί στη βελτίωση του μικροκλίματος και επιτρέπει δυνατότητες εναλλακτικών λειτουργιών.

Με την αξιοποίηση των προσανατολισμών επιτρέπει τον άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό του συνόλου των εσωτερικών χώρων κύριας χρήσης και συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με κινητικές ιδιαιτερότητες και εμποδιζόμενων ατόμων σε όλους τους χώρους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε όροφο και για χώρους υγιεινής με προδιαγραφές για ΑμεΑ.

Ο  περιβάλλοντας ακάλυπτος χώρος. διαμορφώνεται με σκοπό να αποτελέσει περιβάλλον ελκυστικό, οργανικά συνδεδεμένο και για την εκτόνωση του αστικού περίγυρου με λειτουργίες περιπάτου διέλευσης, στάσης, και αναψυχής, όχι μόνο των κτηρίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής του «Λάκκου». Αντιμετωπίζεται ως δημόσιος χώρος στην πόλη, ένα ανοιχτό «δωμάτιο» σε δημόσια χρήση.

Επιδιώκεται η δημιουργία ενός συλλογικού χώρου σε τοπική κλίμακα, και με τις νέες φυτεύσεις, από ενδημικά φυτά της Κρήτης, που αντέχουν στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ενός θύλακα πρασίνου και αστικού “κήπου” που να φέρνει στη μνήμη τις αυλές και τα περιβόλια που υπήρχαν στην περιοχή.

Μοιράσου το άρθρο: