Οποιοσδήποτε σχεδιασμός για μελλοντικές χρήσεις της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, διαμηνύουν από κοινού ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Κατά την διάρκεια μεταξύ τους συνάντησης, που έγινε στη Λότζια χθες, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων. Όπως ανακοινώθηκε, θα ζητηθεί επισήμως ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και τον αρμόδιο Υπουργό για το ακριβές περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, ο dήμος Ηρακλείου προχωρά τις επόμενες εβδομάδες στην ανάθεση της προμελέτης για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, συμπεριλαμβανομένης και της έκτασης του αεροδρομίου.

Η συνάντηση περιφερειάρχη – δημάρχου Ηρακλείου προκλήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την δανειακή σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την συγχρηματοδότηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι. Σε συνοδευτική έκθεση της δανειακής σύμβασης αναφέρεται ως όρος η αποκατάσταση της έκτασης του «Νίκος Καζαντζάκης» στο πλαίσιο σχεδίου αστικής ανάπτυξης, εν αγνοία των τοπικών φορέων, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Aμέσως μετά την συνάντηση ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αρναουτάκη στην οποία διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα ζητήσουμε να ενημερωθούμε άμεσα για τους ακριβείς όρους της σύμβασης,  ωστόσο θεωρούμε αυτονόητο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο και ρόλο για τις χρήσεις μιας έκτασης που βρίσκεται σε καίριο σημείο για την πόλη μας. Κυρίως, πρέπει να έχουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του αεροδρομίου και δεν μπορεί να μην ερωτηθούν για την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου. Για αυτόν τον λόγο εμείς προχωράμε στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη την δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασού, μέσα  από ευρεία διαβούλευση με την συμμετοχή και των κατοίκων».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά του δήλωσε: «Για το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης για μία ακόμη φορά βλέπουμε το σχεδιασμό να γίνεται κεντρικά, χωρίς εμάς. Ήδη έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον Υπουργό,  τον κ. Καραμανλή,  για να δούμε το σχέδιο της σύμβασης. Ταυτιζόμαστε πλήρως με τον δήμο Ηρακλείου για το σχεδιασμό τον οποίο έχει προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή, όμως αποδεικνύεται και το βασικό θέμα που μπαίνει για μία ακόμη φορά: για κάθε μικρό ή μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης που αφορά την τοπική ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομία του νησιού, το μαθαίνουμε εκ των υστέρων, παρά τις προσπάθειες που γίνονται κάθε φορά –  είτε αυτό λέγεται Βόρειος Οδικός Άξονας, είτε αξιοποίηση του αεροδρομίου, είτε τα  χωροταξικά που χρειάζονται στο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Πιστεύω ότι θα γίνει η συνάντηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα με τον κ.Καραμανλή, αλλά και με την κάθοδό του Πρωθυπουργού, θα μας δοθεί η ευκαιρία συζητήσουμε μαζί με το δήμο, και εν συνεχεία με όλους τους φορείς ποια πρέπει να είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, με έμφαση  στον αγροδιατροφικό τομέα,  στον πολιτισμό,  στον τουρισμό, στην παιδεία μας. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, δεν μπορούν να σχεδιάζουν χωρίς εμάς».

Μοιράσου το άρθρο: