Στον ευρωπαϊκό χάρτη ερευνών των θετικών επιστημών μπαίνει πλέον η Καλαμάτα με τη λειτουργία του παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας «Δημόκριτος». Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο Διευθυντής Ερευνών του ινστιτούτου Χρήστος Μάρκου ανήγγειλε την πόντιση των ειδικών μηχανημάτων την επόμενη Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πύλου και την άμεση έναρξη των μετρήσεων στο πλαίσιο Πανευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος. «Πρόκειται για ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο το οποίο θα ποντιστεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων και  είναι ειδικά κατασκευασμένο για να ανιχνεύει τα ανεπαίσθητα ίχνη που αφήνουν στο στιγμιαίο πέρασμά τους από τον πλανήτη μας τα νετρίνα, δίνοντάς μας πολύτιμη πληροφόρηση ακόμα και για συμβάντα εκτός του γαλαξία μας», σημείωσε ο κ. Μάρκου, συμπληρώνοντας: «Η Καλαμάτα αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για το φιλόδοξο αυτό ερευνητικό έργο και στο μέλλον θα συμμετάσχει σε αντίστοιχα επιστημονικά εγχειρήματα». Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Χρήστος Μάρκου στις ενημερωτικές δραστηριότητες του Παραρτήματος στην Καλαμάτα οι οποίες πλέον θα είναι περισσότερες σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί  πως σε ένα χρόνο από τώρα το  Παράρτημα του ΕΚΕΦΕ θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Ζουμπούλειο, όπου θα  δημιουργηθούν αίθουσες σεμιναρίων, υπολογιστικές υποδομές, υποδομή για πειραματικές κατασκευές μεγάλης κλίμακας, εκθεσιακό χώρο, και υποδομή  φιλοξενίας. «Με τον τρόπο αυτό ξεκινά μια σημαντική συνεργασία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, που αναμένεται να ενισχύσει τόσο τις δραστηριότητες του Κέντρου, όσο και το άνοιγμα της επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας προς την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας», τόνισε ο κ. Μάρκου.

 

«Η δημοτική αρχή παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στο  Εθνικό Κέντρο Έρευνας «Δημόκριτος», το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της πόλης. Δίνουμε το μήνυμα ότι η πόλη είναι ανοικτή και φιλόξενη σε τέτοιου επιπέδου συνεργασίες»,  δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλός.

Μοιράσου το άρθρο: