Στην ψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου αποφάσισαν να ανταλλάξουν όρκους αγάπης ένα ζευγάρι καλαματιανών. Η Ντιάνα Μαούνη και ο Μιχάλης Μαλαπάνης το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν στην κορυφή του Ταϋγέτου, όπου ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Παρόντες δεκάδες φίλοι τους οι οποίοι συνόδευσαν το ζευγάρι και έγιναν μάρτυρες σε έναν γάμο που σίγουρα θα θυμούνται για πάντα.

Το πάθος του ζευγαριού για την ορειβασία ήταν ο βασικός λόγος της απόφασής τους να παντρευτούν στην Κορυφή του Ταϋγέτου. Πολλά από τα Σαββατοκύριακά τους τα περνούν κατακτώντας βουνοκορφές σε όλη την Ελλάδα, αφού είναι και οι δύο δραστήρια μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Εκτός όμως από την αγάπη τους για το βουνό οι Ντιάνα και Μιχάλης διάλεξαν να κάνουν τον ασυνήθιστο αυτό γάμο, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα πως μαζί θα ξεπερνούν τις δυσκολίες στις ανηφοριές της ζωής και πλάι – πλάι θα μοιράζονται τις χαρές, όπως αυτή της κατάκτησης μιας κορυφής.

Η διαδικασία του ασυνήθιστου αυτού γάμου ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι 60 περίπου καλεσμένοι βρέθηκαν στο καταφύγιο Ταϋγέτου του ΕΟΣ Σπάρτης, όπου και διανυκτέρευσαν. Το γλέντι στήθ8ηκε μέσα στο πανέμορφο δάσος της περιοχής και παρά το πολύ κέφι οι χοροί σταμάτησαν λίγοι μετά τα μεσάνυχτα για να ξεκουραστούν οι καλεσμένοι.

Το πρωί της Κυριακής έχοντας σύμμαχο τον καιρό το ζευγάρι και οι φίλοι τους ξεκίνησαν για την κορυφή της Πελοποννήσου στα 2407μ. υψόμετρο. Όλα τα σύνεργα του γάμου κουβαλήθηκαν φυσικά με τα χέρια.

Καθηλωτική η ομορφιά του Ταϋγέτου

Η διαδρομή είναι περίπου 4,5 χιλ. και η υψομετρική διαφορά είναι κοντά στα 900 μέτρα, πράγμα που την καθιστά αρκετά δύσκολη με το πρώτο της κομμάτι να ανηφορίζει μέχρι τα Λακκώματα και τις Γούβες. Η συνέχεια μέχρι την κορυφή είναι πολύ εντυπωσιακή, καθώς η διαδρομή μπαίνει στις Πλάκες και ακολουθεί τις στρώσεις του ασβεστόλιθου, που μοιάζουν να έχουν διαμορφωθεί ως φυσικό λιθόστρωτο μονοπάτι. Φτάνοντας στις Πόρτες, το μεγάλο διάσελο της κορυφογραμμής, και αρχίζοντας την τελική ανάβαση προς την κορυφή, όλο το μεγαλείο του Ταϋγέτου ξεδιπλώνεται σταδιακά γύρω από τους ορειβάτες, με το Χαλασμένο Βουνό να ξεχωρίζει στα δυτικά. Ακολουθεί μια μικρή ανάβαση μέχρι την κορυφή Προφήτης Ηλίας. Η διάρκεια της ανάβασης ήταν κάτω από 2 ώρες για τους μυημένους και σχεδόν τρεις ώρες για τους λιγότερο «προπονημένους.

Όλοι οι καλεσμένοι έφθασαν στην κορυφή!  Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους φίλους του ζευγαριού δεν είχαν ξανακάνει μία τόσο δύσκολη διαδρομή, ούτε είχαν κάποιοι ορειβατική εμπειρία, κανένας τους δεν εγκατέλειψε παρά την κούραση και τη δυσκολία της ανάβασης. Αυτό φυσικά οφείλεται στην πολύ καλή οργάνωση και στη βοήθεια των έμπειρων ορειβατών του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας. Όλα κύλισαν ιδανικά και όλοι βρέθηκαν στην κορυφή με ένα θαυμάσιο καιρό για τα δεδομένα του Ταϋγέτου.

Στην κορυφή ξεκίνησαν και οι προετοιμασίες για το μυστήριο.  Μέσα στα πέτρινα καταλύματα ο γαμπρός και η νύφη έβγαλαν τα ορειβατικά τους μποτάκια και τα υπόλοιπα σύνεργα και φόρεσαν τα γαμπριάτικα και το νυφικό. Τα έθιμα τηρήθηκαν με το γαμπρό να ξυρίζεται και τη νύφη να καθυστερεί. Οι καλεσμένοι φυσικά τραγουδούσαν και χόρευαν με φόντο τις βουνοκορφές του Ταϋγέτου και το μαγευτικό τοπίο της κορυφής.

Μετά την κατάβαση της επιστροφής στο καταφύγιο περίμενε τους «ορειβάτες» καλεσμένους το παραδοσιακό γαμοπίλαφο.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο γάμο που πραγματοποιείται στην κορυφή του Ταϋγέτου. Πριν από περίπου 20 χρόνια την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία, μετά την λειτουργία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο εκκλησάκι της κορυφής, είχε γίνει επίσης γάμος. Είναι η πρώτη φορά όμως που οργανώνεται ορειβατική εκδρομή στον Ταΰγετο και λειτουργεί το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία αποκλειστικά για γάμο, πράγμα που έκανε πολύ πιο δύσκολο το εγχείρημα.

Ορειβάτης και ο Παπάς

Πολλά μπράβο αξίζουν στον Πάτερ Ειρηναίο από τα Ρίγκλια, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στο να πραγματοποιηθεί τελικά ο γάμος και στον κουμπάρο Σταύρο Ψυρόπουλο, ο οποίος ως έμπειρος ορειβάτης ανέλαβε την εποπτεία των «αρχάριων» καλεσμένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς του ζευγαριού βρίσκονταν συνεχώς στο καταφύγιο και φρόντιζαν για τις ανάγκες των καλεσμένων. Η υποδοχή που ετοίμασαν στους νεόνυμφους μετά την κατάβαση ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές του γάμου!

«Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

«Είναι κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα που ένιωσα στην κορυφή με όλους του φίλους μας γύρω μας. Είχαμε πολύ άγχος γιατί είναι δύσκολο να ανέβουν τόσα άτομα μαζί στην κορυφή, αλλά χάρη στην συμβολή των έμπειρων ορειβατών όλα πήγαν τέλεια. Ευχαριστώ πραγματικά όλους τους φίλους που μοιράστηκαν μαζί μας αυτή τη χαρά και ελπίζω για όσους βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Κορυφή του Ταϋγέτου να είναι η αφορμή να βάλουν στη ζωή τους τις εξορμήσεις στη φύση», είπε η Ντιάνα Μαούνη.

Ο Μιχάλης Μαλαπάνης είπε: «Το βουνό μας έχει χαρίσει δυνατές στιγμές και έντονες συγκινήσεις. Θέλαμε τη μοναδική αυτή μας στιγμή να τη ζήσουμε σε ένα ιδιαίτερο μέρος όπως η κορυφή του Ταϋγέτου. Δε θα ξεχάσω πως ο καιρός ήταν τόσο καλός που συμβαίνει σπάνια στην κορυφή. Ήταν η πιο ευτυχισμένη μου ανάβαση και ευχαριστώ όσους ήταν μαζί μας».

 

Μιχάλη – Ντιάνα να ζήσετε σαν τα ψηλά βουνά!

 

Μοιράσου το άρθρο: