Ανοιχτή επιστολή απευθύνει η ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” προς το Δήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Πέρασαν 10 ημέρες από τότε που το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων και από την πλευρά όλων επικρατεί ανησυχητική σιωπή. Παράγοντες της δημοτικής αρχής έσπευσαν να αποσυνδέσουν την υπόθεση αυτή από την ανάπλαση με έωλα επιχειρήματα και πέρα από τις προβλέψεις του νόμου για τις αρχαιότητες. Αφήνουν το χρόνο να κυλάει για να μας φέρουν προ τετελεσμένων, αγνοώντας και την ανάγκη και την πάνδημη απαίτηση. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα και πως θα εξαντλήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες για να σωθούν οι αρχαιότητες που έχουν μπαζωθεί και δεν βρίσκονται σε σωστική κατάχωση εδώ και 60 χρόνια. Αν η δημοτική αρχή οδηγήσει στις καλένδες την υπόθεση, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις.»
Επίσης, με την ανοιχτή επιστολή καλούν το δήμαρχο Καλαμάτας να προχωρήσει στην άμεση συγκρότηση μιας “επιτροπή κοινής εμπιστοσύνης” ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει τώρα στην απόφαση για σωστική ανασκαφή και τη χρηματοδότησή της ως υποέργο της ανάπλασης.
«Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα και ελπίζουμε ότι κανένας δεν θέλει να δει το όνομά του στον κατάλογο των “νεκροθαφτών” της αρχαίας πόλης. Δεν πολιτευόμαστε, ο ρόλος μας θα σταματήσει όταν παρθεί η απόφαση και χρηματοδοτηθεί η ανασκαφή. Δεν έχουμε θεσμικό ρόλο αλλά δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας ως ενεργοί πολίτες της Καλαμάτας. Μας είναι αδιάφοροι οι κάθε είδους ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις, θέλουμε τώρα να έρθουν στο φως τα τεκμήρια της ιστορικότητας και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο» καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.

Μοιράσου το άρθρο: