Κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, το Νηπιαγωγείο Αρφαρών συνεργάστηκε με το 7ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας και την Γ’ τάξη Δημοτικού Σχολείου Ορεινής (Κύπρος) και υλοποίησαν από κοινού καινοτόμο εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Πάμε μουσείο;»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που εκπονήθηκε μέσω της πλατφόρμας eTwinning, η οποία προσφέρει στο προσωπικό (εκπαιδευτικούς, μαθητές, διευθυντές κτλ.), που εργάζεται σε σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν σχέδια, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη.

Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης «Πάμε Μουσείο;» είναι να αναδείξει τη σημασία των μουσείων τόσο για τον κοινωνικό, ανθρωπιστικό, εθνικό τους ρόλο όσο και τον εκπαιδευτικό, με την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, που ενισχύοντας τη συμβατική διδακτική προωθούν τρόπους και μεθόδους, που προάγουν τη σύγχρονη παιδαγωγική σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει ιδιαίτερα αναπτυχθεί η μουσειακή εκπαίδευση, που μέσω της βιωματικής και ανακαλυπτικής προσέγγισης της γνώσης, φέρνει το μαθητή κοντά στην παράδοση, την επιστήμη και την τέχνη του τόπου του, της χώρας του αλλά και του κόσμου όλου. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.

Για τις ανάγκες παρουσίασης του προγράμματος, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα ραδιοφωνικό σποτ. Για τον σκοπό αυτό συνεργαστήκαμε με τη συγγραφέα Σοφία Δ. Νινιού και ακολούθως ζητήσαμε τη στήριξη της ΕΡΤ, ώστε με τη μετάδοσή του οι μικροί μαθητές να ευαισθητοποιήσουν την ευρύτερη κοινωνία παροτρύνοντάς την να επισκέπτεται τα μουσεία.

Τη δράση στήριξαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δήμητρα Αγγελακούδη, Μαριλένα Μαυρίδου, Μαρία Σταματάκη, Γεωργία Τζήλου, η συγγραφέας Σοφία Δ. Νινιού με τη συγγραφή του κειμένου που χρησιμοποιήθηκε στο ραδιοφωνικό σποτ και το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ που αποδέχτηκε το αίτημά και βοήθησε να μεταδοθεί το ραδιοφωνικό σποτ των μαθητών.

Παρατίθεται ακολούθως το ποίημα του ραδιοφωνικού σποτ:

Σοφία Δ. Νινιού, «Πάμε μουσείο!»

Έλα πάμε στο μουσείο!
Και αυτό είναι σχολείο.

Έλα πάμε στο μουσείο
με την πρώτη ευκαιρία
δίχως τσάντα και βιβλία.

Έλα πάμε ως εκεί
για να δούμε
και ν’ ακούμε
με μεγάλη προσοχή
για παλιά μα και για νέα.
Πάμε όλη η παρέα!

Έλα πάμε στο μουσείο!
Και αυτό είναι σχολείο.

Μοιράσου το άρθρο: