Αναμένοντας το εμβόλιο (πηγή: Il Messaggero)
Αναμένοντας το εμβόλιο (πηγή: Il Messaggero)

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας εμβολιάστηκαν 174 επί συνόλου 232 γιατρών όλων των ειδικοτήτων και 159 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τους/τις 318 που εργάζονται σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές. Τα στοιχεία είναι σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση από το αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου.

Ειδικότερα, οι μισοί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Καλαμάτας δεν δήλωσαν συμμετοχή στον εμβολιασμό για την COVID-19 και τελικά δεν εμβολιάστηκαν το προηγούμενο τριήμερο κατά το οποίο έτρεξε η σχετική διαδικασία. Το αντίστοιχο ποσοστό των ιατρών που δεν έκαναν το εμβόλιο στο ίδιο νοσοκομείο είναι 25%.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των εμβολιασμών βρέθηκαν στο νοσοκομείο ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης, αλλά και δύο κυβερνητικοί βουλευτές. Να σημειωθεί πως το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός προσωπικού δεν εμβολιάστηκε, έχει να κάνει με δικαιολογημένη απουσία τις συγκεκριμένες ημέρες λόγω αδειών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν και αρνητές της τελευταίας στιγμής. Πρόκειται για περιπτώσεις μελών του προσωπικού που αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα κάνουν το εμβόλιο και τελικά αρνήθηκαν.

Το ανησυχητικό είναι πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με σχετική του αναφορά επισημαίνει πως η ανοσία για άλλες άλλες μεταδοτικές νόσους επιτυγχάνεται αν και εφόσον αποκτήσουν αντισώματα το 80% και άνω των ατόμων της κοινότητας. Για την COVID-19 το συγκεκριμένο ποσοστό δεν έχει οριστεί ακόμα με ακρίβεια. (Σχετικός σύνδεσμος https://www.who.int/news-room/q-a-detail/herd-immunity-lockdowns-and-covid-19)

Τη δυσαρέσκεια του για το ποσοστό συμμετοχής στο εμβολιασμό δεν έκρυψε ο Ακτινολόγος Μιχάλης Μιχαήλ μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, τονίζοντας πως ο ίδιος έκανε το εμβόλιο και θεωρεί τη συγκεκριμένη πράξη υπόθεση ευθύνης αλλά και υπόδειξης του σωστού παραδείγματος από την πλευρά του υγειονομικού προσωπικού προς την υπόλοιπη κοινωνία. Απέδωσε τα υψηλά ποσοστά άρνησης στην έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης, στην παραπληροφόρηση και στην υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Γυναικολόγος Δημήτρης Τζωρτζίνης, σχολιάζοντας πως “οι σωστά ενημερωμένοι εμβολιάζονται και όταν έρθει η σειρά μου θα κάνω ακριβώς το ίδιο. Είναι υποχρέωση μας να κάνουμε το εμβόλιο για την προστασία μας και για να επιστρέψει η κοινωνία μας στην κανονικότητα πριν την πανδημία”.

Μοιράσου το άρθρο: