Η Kαλαματιανή μεσογειακή δίαιτα, οι μαγειρικές συνήθειες, τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους προβάλλονται από την ιστοσελίδα που δημιούργησε ο Δήμος Καλαμάτας και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου. Ο δήμαρχος Π. Νίκας ανέφερε ότι όποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα θα μάθει την ονομασία των προϊόντων μας, πολλά από τα οποία όπως το ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ και οι ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ φέρουν το όνομα της Καλαμάτας, ενώ η διατροφική τους αξία αναδεικνύεται από διατροφολόγους, οι οποίες έχουν επιμεληθεί σχετικά κείμενα. Το κόστος καλύφθηκε από το πρόγραμμα LEADER, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενός χρηματοδοτικού πλαισίου το οποίο βοηθάει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Νίκας προσέθεσε ότι η ιστοσελίδα θα συνδέεται με την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας και ότι θα προωθήσει την τουριστική ανάπτυξη, καθώς και την προβολή και διάθεση των τοπικών προϊόντων.
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίνα Καρκατζούλη, επιστημονική συνεργάτιδα της ομάδας που ανέπτυξε το www.kalamatagastronomy.gr, ανέφερε πως η ιστοσελίδα είναι «ένα ταξίδι για τον επισκέπτη» και μέσω αυτής μπορεί να δει τη διατροφική αξία των προϊόντων της Καλαμάτας, όπως το ελαιόλαδο, το παστέλι, τα σύκα, οι σταφίδες. Επίσης, μπορεί να βρει συνταγές και να διαβάσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του. Μέσω της ιστοσελίδας αναδεικνύεται η αξία της υγείας και επιβοηθούνται ο διατροφικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας.
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Σοφία Κωστέα, επίσης επιστημονική συνεργάτιδα της ομάδας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να αναδείξουν οι συντάκτες της ιστοσελίδας την αξία του πρωινού και πώς αυτό μπορεί να εμπλουτισθεί με τοπικά προϊόντα. Επίσης, θέλησαν να αναδείξουν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις γιορτές τοπικών προϊόντων, στις οποίες μπορεί να μετάσχει ένας επισκέπτης στην περιοχή της Καλαμάτας. Στόχος, δηλαδή, είναι να επισκέπτεται ο κόσμος την περιοχή μας, να απολαμβάνει τα τοπικά προϊόντα και να μετέχει και σε εκδηλώσεις που συνδέονται με τη διατροφή.
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Βεργόπουλος τόνισε ότι η δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας αποτελεί μία προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας, που αποσκοπεί στη σύνδεση των παραγωγών τοπικών προϊόντων με την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Στόχος είναι να αποτελέσει αυτή η ιστοσελίδα ενδιάμεσο σημείο επικοινωνίας των τοπικών παραγωγών με την αγορά.

Μοιράσου το άρθρο: