Η Ομάδα «πάμε βόλτα» οργανώνει περίπατο την Κυριακή (6 Σεπτεμβρίου) – για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι – στα ιστορικά σχολεία της πόλης όπως το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων, το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων, το Ελληνικό Σχολείο Αρρένων, το Γυμνάσιο Αρρένων, το Οικονομικό Γυμνάσιο, το Αρσάκειο, το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο, το A’ Δημοτικό σχολείο, το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Θηλέων.

Ήδη από τους νεότερους χρόνους λειτουργούσαν δημοτικά σχολεία αρρένων και θηλέων, το «Ελληνικό Σχολείο» ή Σχολαρχείο (1835) και το 1861 το πρώτο γυμνάσιο της πόλης και του νομού. Παράλληλα αναπτύχθηκε και η η ιδιωτική εκπαίδευση. Από τα τέλη του 1860 είχε ιδρυθεί το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης, για να ακολουθήσουν το 1871 άλλα δύο και στη συνέχεια η Σχολή Απόρων Παίδων, το Παρθεναγωγείο και τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αι. το Αρσάκειο Αστικό Σχολείο.

Διαδρομή :
– Mονή Καλογραιών
– Γωνία οδών Φάριος και Αλαγονίας
– Αλεξανδράκειο Γηροκομείο
– Δημοτικό Ωδείο
– Κορφιωτάκειο κτήριο
– Οδός Κουμουνδουράκη (πλ. Φραγκόλιμνας)
– Αρτέμιδος και Λαίϊκων
– Πλατεία Ταξιαρχών

*Η διαδρομή μπορεί να προσαρμοστεί και με τις προτάσεις όσων θέλουν να ακολουθήσουν στον περίπατο.
Θα είναι πολύτιμη συμβολή στον περίπατο η παρουσία παλιών Καλαματιανών και όποιος θέλει μπορεί να φέρει φωτογραφίες από τα ιστορικά σχολεία της Καλαμάτας και να μοιραστεί αναμνήσεις και πληροφορίες με την ομάδα.

Σημείο συνάντησης : H γυναικεία μονή Αγίου Κωνσταντίνου στις 7:30′ μ.μ.

Πληροφορίες για συνεννόηση, παρατηρήσεις, ελλείψεις κτλ στο τηλέφωνο 6936518550, Σ. Θεοδωρόπουλος.

Μοιράσου το άρθρο: